Naprava, ki olajša vzdrževanje samodejnih menjalnikov

31. 5. 2018
Deli
Naprava, ki olajša vzdrževanje samodejnih menjalnikov (foto: Liqui Moly)
Liqui Moly

Danes je v prometu vse več avtomobilov s samodejnimi menjalniki, kar mehanikom prinaša določene težave pri vzdrževanju. Gre predvsem za menjavo olja v samodejnem menjalniku, ki je precej bolj težavna od menjave motornega olja.

Pri menjavi motornega olja mehanik namreč preprosto odvije izpustni vijak in iz karterja izteče vse staro olje. Pri samodejnem menjalniku to ni tako preprosto, saj lahko v menjalniku ostaneta celo do dve tretjini starega olja. A delo lahko mehanikom močno olajša naprava za menjavo motornega olja Gear Tronic, ki so jo razvili pri nemškem podjetju Liqui Moly in je takoj po predstavitvi leta 2016 postala prava prodajna uspešnica, ki jo uporablja okoli 650 servisov. Naprava namreč mehanikom omogoči, da v menjalniku zamenjajo vse staro olje, ob tem pa deluje povsem samodejno in jo je na menjalnik mogoče priključiti na več načinov. Mogoči sta tudi čiščenje menjalnika in uporaba različnih dodatkov.

Zdaj naprava prihaja na trg v izboljšani obliki Gear Tronic II, ki poleg intuitivnega računalniško podprtega upravljanja prek za dotik občutljivih zaslonov omogoča tudi vpogled v bazo podatkov o avtomobilih, ki prikaže, katero in koliko olja je potrebnega za določen menjalnik.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja