Naprodaj je največja zbirka otroških avtomobilčkov s pogonom na pedala

5. 3. 2018
Deli

Na dražbi 21. marca bosta ustanova Bicester Heritage in dražbena hiša Brightwells ponudili naprodaj največjo zbirko otroških avtomobilčkov s pogonom na pedala.

Zbirka, ki obsega kar 140 avtomobilčkov različnih vrst, prihaja iz zgodovinske zbirke Jaguar Land Rover Classic Collection, v kateri je tudi okoli 100 starodobnih avtomobilov z majhnim številom prevoženih kilometrov, ki jih bodo ponudili na isti dražbi. Zbirka se razteza skozi časovno obdobje 130 let in sega od natančno izdelanih miniaturnih Bentleyjev in drugih dirkalnih avtomobilov iz obdobja pred drugo svetovno vojno do sodobnega BMW-ja Z4.

Avtomobilčki na pedala so bili sicer najbolj razširjeni v prvi polovici 20. stoletja, ko so si utrli pot predvsem v premožne hiše v avtomobilističnih okoljih ZDA, Velike Britanije, Francije in Italije.

Čeprav so bili namenjeni predvsem otroški igri, je pogosto šlo za zelo natančne pomanjšane kopije velikih avtomobilov z emajliranimi karoserijami iz jeklene pločevine, 'motornimi pokrovi' in prtljažniki, ki so se dejansko odpirali, delujočimi zavorami, volani in žarometi, usnjenimi sedeži, nastavljivimi pedali in podobnim. Nekatere so poganjali celo miniaturni elektromotorji. Gre torej za zanimivo zbirko in katerega od primerkov bi bilo prav lepo imeti v domači 'garaži'.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja