BMW i3 gre v serijsko proizvodnjo

11. 7. 2013
Deli

Model i3 je prvi BMW-jev serijski model nove blagovne znamke BMW i.

Začelo se je leta 2007

Raziskav in razvoja so se pri BMW-ju lotili že leta 2007, zdaj pa gre zares, saj vizija postaja realnost - BMW i3 je prvi serijski model nove blagovne znamke, ki ponuja strankam mobilnost brez emisij.

BMW i3

BMW-ju i3 so namenili električni motor z močjo 125 kW oziroma 170 'konj' in 250 Nm navora. Z njim i3 od 0 do 60 km/h pospeši v 3,7 sekunde, za klasično pospeševanje od 0 do 100 km/h pa vsega 7,2 sekunde.

Ob obliki, ki je seveda relativno všečna, so pri i3 poseben poudarek namenili sistemom za pomoč vozniku in mobilnima storitvama iz BMW ConnectedDrive in 360° ELECRTIC, ki so posebno zasnovani za BMW i3.

Pri BMW i3 so za potniško kabino uporabili predvsem lahke materiale in s tem izničili dodatno maso, ki jo prinaša litij-ionska baterija. Hkrati so z nizko in sredinsko postavitvijo baterijskega sklopa zagotovili boljšo lego avtomobila oziroma uravnoteženost in razporeditev mase v razmerju 50:50 gleda na prednji oziroma zadnji del avtomobila.

BMW i3

Litij-ionska baterija omogoča BMW-ju i3 domet med 130 in 160 kilometrov pri vsakdanji vožnji. Ta razdalja se poveča za 20 kilometrov v načinu vožnje ECO PRO ter ECO PRO+. BMW i3 je prav tako na voljo z motorjem za podaljšanje dometa, ki ohranja stalen nivo polnjenja litij-ionske baterije med vožnjo, takoj ko napolnjenost pade pod določeno vrednost. V ta namen so i3 namenili 650 cm3 dvovaljni bencinski motor z močjo 25 kW oziroma 34 'konj' in je nameščen tik ob električnem motorju nad zadnjo premo. S tem sklopom se maksimalni domet avtomobila v vsakdanji vožnji podaljša na približno 300 kilometrov.

V BMW i3 vstopa povezava med voznikom in avtomobilom v novo dimenzijo. Aplikacija BMW ConnectedDrive Remote za BMW i3 omogoča dostop do uporabnih podatkov o vozilu za načrtovanje poti s pametnim telefonom. Če je BMW i3 priklopljen na polnilno postajo ali BMW i Wallbox, se lahko polnjenje nadzoruje preko pametnega telefona, obenem pa je na daljavo možno upravljati tudi funkcijo hlajenja in gretja litij-ionskega baterijskega sklopa. Kupci bodo lahko preko svojega pametnega telefona prenašali cilje poti v navigacijski sistem avtomobila. Aplikacija vozniku prav tako prikaže polnilne postaje (tako razpoložljive kot zasedene) in ugotovi, ali ima vozilo dovolj energije, da prispe do polnilnega mesta. Prikaz omejitve dometa avtomobila na zaslonu pametnega telefona je enak kot na navigacijskem sistemu avtomobila.

BMW i3

BMW i3 je prav tako na voljo z ostalimi številnimi inovativnimi sistemi za pomoč vozniku BMW ConnectedDrive, ki so razviti posebej za povečanje udobja in varnosti v urbanih okoljih. Te vključujejo Driving Assistant Plus, sistem pomoči pri parkiranju, kamero za pomoč pri vzvratni vožnji in prikaz omejitve hitrosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja