Ali naveza Mitsubishi-Nissan-Renault proda več vozil kot Volkswagen?

19. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Korporacija naj bi prodala več osebnih vozil kot Volkswagen, ki v svojo statistiko vključuje tudi prodajo težkih tovornih vozil.

Naziv najbolje prodajane avtomobilske znamke v svetu nedvomno ima svojo težo. V letu 2016 je ta naslov osvojil koncern Volkswagen, ki je preko vseh znamk, ki jih ima pod svojim okriljem – sem sta vključena tudi proizvajalca tovornih vozil Man in Scaniaprodal 10,3 milijona vozil. Letos je ta številka na račun širitve podjetja na Kitajskem, v Rusiji in Južni Ameriki zrasla še za dodatnih 440.000 vozil, s čimer naj bi zadržali status največjega proizvajalca na svetu. A očitno se s tem ne strinjajo vsi.

Najglasnejši nasprotnik, ki se z dejstvom, da je Volkswagen največji proizvajalec na svetu ne strinja, je Renault oziroma korporacija Renault-Nissan-Mitsubishi. Po poročanju avtomobilskega portala Automotive News naj bi namreč Volkswagen v zgoraj navedeno številko štel tudi skupno 200.000 tovornih vozil znamk Scania in Man, medtem ko francosko-japonska naveza prodajo tovrstnih vozil upošteva v ločeni statistiki.

Razlika približno 140.000 vozil

»Naveza Renault-Nissan je v letu 2017 prodala skupno več kot 10,6 milijona osebnih in lahkih dostavnih vozil, s čimer je postala največji avtomobilski proizvajalec na svetu,« je v sredo v Parizu dejal prvi mož koncerna Nissan-Renault Carlos Ghosn, ob tem pa dodal, da je Volkswagen objavil svoje prodajne številke za leto 2017, ki znašajo 10,74 milijona prodanih vozil (Od tega šest milijonov pod znamko Volkswagen), v to številko pa je vštetih tudi 200.000 prodanih tovornih vozil. Skupna prodaja osebnih in lahkih dostavnih vozil tako znaša 'le' okrog 10,54 milijona vozil.

Kakšen je bil sicer delež prodanih tovornih vozil pri navezi Renault-Nissan, Ghosn sicer ni razkril. Zanimivo bi bilo namreč videti, ali bi tudi po objavi teh rezultatov še vedno zadržali prvo mesto po prodaji na svetu ali pa bi prvo mesto vseeno pripadlo Volkswagnu.

Jure Šujica
foto: Volkswagen, Renault

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol