Najljubša znamka Roberta Goloba je Tesla, a ta hip vozi TO redko vozilo! (foto + cena)

12. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli
Najljubša znamka Roberta Goloba je Tesla, a ta hip vozi TO redko vozilo! (foto + cena) (foto: Profimedia)
Profimedia

Njegova najljubša znamka vozil je Tesla, a trenutno vozila omenjene znamke nima v uporabi.

V zadnjem času so se v javnosti pojavile informacije o tem, da naj bi aktualni premier, dr. Robert Golob, v svojem prostem času uporabljal BMW X6 z registrsko oznako GO GOLOB. Hkrati so se pred časom pojavile informacije, da naj bi uporabljal avtomobil DMC DeLorean, razlog za to pa je bila fotografija, na kateri se je predsednik vlade fotografiral ob boku legendarnega avtomobila, ki je zaslovel s filmom Vrnitev v prihodnost.

Preberite še: Se Robert Golob res vozi s tem avtomobilom?

Po pričakovanjih pa se je izkazalo, da noben od omenjenih avtomobilov ni v njegovi lasti.

Ob boku DeLoreana se je namreč slikal zgolj za to, ker je šlo za avtomobil, ki so ga v Sloveniji predelali na elektriko. Kot je znano, je namreč dr. Golob velik ljubitelj električnih avtomobilov. Nenazadnje je že v času vodenja podjetja Gen-I za službene potrebe uporabljal Tesla Model S, električna vozila pa so bila tudi floti vozil v podjetju.

Znamka vozil Tesla sicer po poročanju kabineta predsednika vlade velja za njegovo najljubšo, vseeno pa njihovega avtomobila trenutno nima v lasti.

Namesto tega si lasti hibridno gnanega Volva XC90. Gre pravzaprav za priključnega hibrida, ki omogoča do 70 kilometrov električne avtonomije, povezava elektro- in bencinskega motorja pa zagotavlja do 335 kilovatov oziroma 455 'konjev' sistemske moči, ki se prenaša na vsa štiri kolesa.

Volva XC90

Normna poraba za (prvih) 100 prevoženih kilometrov tako znaša le 1,2 litra, izpust CO2 pa 28 gramov na prevožen kilometer. Gre sicer za avtomobil, ki v osnovni izvedbi in z dizelskim motorjem (oziroma blagim hibridom) stane vsaj 59.990 evrov, takšen s priključnim hibridom pa utegne ceno dvigniti krepko nad 80.000 evrov in več.

Kot smo še izvedeli iz kabineta predsednika vlade dr. Goloba, za službene potrebe uporablja voznika in varnostnike, ki mu pripadajo po protokolu. Vsaj zaenkrat uporablja vozila iz obstoječega voznega parka, ki pa so gnana s pomočjo klasičnih termičnih motorjev.

Si pa ob tem vseeno želi, da bi se ob posodobitvi elektrificiralo tudi vladni vozni park. Nenazadnje ob dejstvu, da priključne hibride že ponujajo tako pri Audiju, kot tudi pri BMW-ju in znamki Mercedes-Benz, ki predstavljajo prvo izbiro na tem področju, to ne bo prav velik problem.

Preberite še: Prihodnji XC90 zadnji Volvo z motorjem z notranjim izgorevanjem?

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem