Konec veselja na nemških avtocestah?

2. 7. 2023 | Gregor Žvab
Deli

O tem se je že večkrat govorilo in pisalo, zdaj pa bi kaj lahko postalo resničnost. Odseki brez omejitve hitrosti bi lahko izginili z nemških avtocest ...

Tak predlog je bil namreč podan na skupščini nemških prometnih policistov, kjer je 200 predstavnikov policije predlagalo enotno znižanje hitrosti na avtocestah na 130 km/h. Omejitev na državnih cestah bi postavili na 80 km/h, medtem ko bi lokalne skupnosti lahko na posameznih odsekih, seveda v naseljih, po lastni presoji hitrost omejile na 30 km/h.

Najmočnejši argument predlagateljev je varnost, saj bi se na ta način zmanjšalo število težkih prometnih nesreč, ki nastanejo zaradi velikih hitrosti na nemških avtocestah. T. i. "Autobahn" je namreč pravi raj za lastnike močnejših jeklenih konjičkov in vseh tistih, ki radi pritisnejo na plin.

Varnost pa ni edini argument. Nemci so s pomočjo švedskih strokovnjakov izračunali, da bi zaradi omejitev hitrosti na avtocestah letno prihranili kar 950 milijonov evrov. Računica, objavljena v strokovni reviji "Ecological Economics", je združila razliko v času poti, zmanjšanje porabe goriva, vzdrževanje cest in finančne posledice prometnih nesreč. 

"S svojimi predlogi o omejitvah hitrosti na avtocestah, državnih cestah in v mestih smo danes poslali jasen signal za večjo prometno varnost," je dejal predsednik nemške prometne policije in nekdanji prometni minister Kurt Bodewig.

Preberite še: Od 1. januarja na avtocestah 150 km/h?

BONUS VIDEO: Uglajena poslovna limuzina z brutalnimi pospeški in smislom za humor – to je izumirajoča vrsta!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol