Boleč pogled na razbitega Ferrarija (z dvanajstvaljnikom) iz zlatih let Ferrarijevega dirkanja

11. 3. 2024 | Janoš Pečnik
Deli

Na nemški avtocesti je voznik izgubil nadzor in razbil dragocen Ferrari iz zlatega obdobja Ferrarijevega dirkanja.

Najpomembneje je seveda, da bodo vsi udeleženci bolnišnico zapustili hitro in brez trajnih posledic in vsaka nesreča je nepotrebna. A razbiti avto, kot je Enzo Ferrari, je nedvomno razlog za dodaten glavobol. In prav to se je zgodilo v nedavno na avtocesti A99 blizu Münchena, pri izvozu za Neuherberg. Rdeč Enzo je v ogrado priletel potem, ko je voznik izgubil nadzor. Fotografije so objavili tamkajšnji gasilci.

V samo nesrečo ni bil udeležen nihče drug, razbitine, ki so bile raztresene več kot 200 metrov naokoli, pa so poškodovale še enega udeleženca v prometu, ki je bil ob napačnem času na napačnem kraju. V bolnišnico so odpeljali tudi oba potnika v Ferrariju.

Po fotografijah sodeč je sprednji del avtomobila dodobra uničen. A je to k sreči tisti del Enza, ki ga bo ceneje popraviti. Prepričan sem, da se bo nekdo hitro lotil izziva. Enza sicer poganja sredinsko nameščen V12 s 485 kilovati moči (660 KM) in 657 Nm navora.

Leta 2002 je stal okoli 700.000 evrov, koliko stane danes?

Vrednost Ferrarijevega hiperšpotnika, ki so ga med letoma 2002 in 2004 izdelali v 400 primerkih, je v zadnjem času močno poskočila. Za primerek z nizko kilometrino bo počasi treba odšteti štiri milijone evrov. Fernando Alonso je svojega Enza lani prodal za 5,4 milijona evrov.

Omenjeni nesrečnik sicer ni prvi razbit Enzo. Bržkone največ pozornosti je požel tisti, s katerim je v betonsko pregrado priletel ameriški komik Eddie Griffin in povzročil za 140.000 dolarjev škode. Griffin je z Enzom treniral za dobrodelno dirko in dogodek so ujele tudi kamere.

Ferrari

Najbolj grozljiva nesreča z Enzom pa je tista iz 2006, ko je v trku pri 261 km/h v Malibuju avto presekalo na pol. Stefan Eriksson, znan razvijalec računalniških igric, je vozil alkoholiziran in nesrečo preživel. Avto so sicer s pomočjo Ferrarija sestavili na novo, ga pobarvali na črno in prodali na dražbi za kar 1,75 milijona dolarjev.

Z avtomobilom je bil sicer močno povezan Michael Schumacher - Enza so razvili in proizvajali sredi Ferrarijeve zmagovitega obdobja v prvenstvu Formule 1, svojega je imel tudi Jean Todt.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol