Neuradno: avtomobilski proizvajalci našli nov bizaren način za zagotavljanje 'novih' polprevodnikov

25. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ozadje dogajanja je neznano.

Ob pomanjkanju polprevodnikov, ki že dlje časa pesti avtomobilsko industrijo, še posebej v Evropi – situacija pa naj se ne bi normalizirala vsaj še nekaj časa – se v avtomobilskih krogi vseskozi govori o možnih rešitvah nastale situacije. Jasno, najbolj očitna se zdi gradnja novih tovarn za izdelavo mikro vezij in lastna pridelava surovin za predelavo omenjenih vezij. Seveda pa je to lažje reči, kot pa narediti.

Da bi proizvajalci vendarle dobili zadostne zaloge potrebnih surovin in mikro vezij so se sedaj začeli posluževati precej bizarne prakse. Po poročanju ameriškega portala Bloomberg naj bi namreč neimenovan industrijski konglomerat začel z množičnim kupovanjem novih in rabljenih pralnih strojev. Iz njih naj bi nato črpali polprevodnike, kar je potrdil tudi generalni direktor holdinga ASML, nizozemske multinacionalke, ki se ukvarja s proizvodnjo mikro vezij, Peter Wennink.

Proizvodnja pred novimi 'rezi'

Kot pojasnjuje Wennink so v industriji enostavno podcenili potrebe po mikrovezjih, kar jih bo teplo še dolgo časa. Z njim pa se strinja tudi Tim Archer, generalni direktor ameriškega proizvajalca mikro vezij Lam Research. Archer ob tem dodaja, da bo proizvodnja mikrovezij še dolgo zelo omejena. Pri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., največjemu svetovnemu proizvajalcu mikro vezij so medtem razkrili, da se je v marcu čakalna doba na polprevodnike povečala na kar 26, tednov.

V kolikšni meri bo 'kanibalizem' nad belo tehniko pripomogel k hitrejši proizbodnji novih avtomobilov je seveda težko napovedati, zagotovo pa gre za nov pomemben dokaz, v kakšni krizi se je znašla avtomobilska industrija. Tesla in Volkswagen sta nedavno že napovedala nove omejitve proizvodnje, pri Toyoti pa so v novem letnem načrtu predvideno proizvodnjo vozil zmanjšali za dodatnih 100.000 vozil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol