Neuradno: Volkswagen kmalu le še z avtomatiko?

1. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli

Ob pamanjkanju zanimanja za klasične menjalnike gre še za enega v vrsti ukrepov, povezanih z varčevanjem.

Če se za kako desetletje ali dve vrnemo v preteklost in pogledamo na trg novih avtomobilov, se lahko spomnimo, da je bila večina avtomobilov, prisotnih na našem trgu opremljenih z ročnimi menjalniki. Samodejni menjalniki so bili na drugi strani rezervirani za prestižne limuzine in športnike, ter seveda za ameriške kupce. A situacija se je v zadnjih petih oziroma desetih letih še kako spremenila tudi v nižjih segmentih.

Samodejni menjalniki, dandanes precej bolj izpopolnjeni kot pred desetletji, so vse bolj prisotni tudi v nižjih segmentih avtomobilov, svoje pa dodajajo še električni avtomobili, ki v celoti ukinjajo potrebo po menjalnikih. Ponudba ročnih menjalnikov je tako iz dneva v dan manjša, takšen trend pa naj bi se v prihodnje le še nadaljeval. Kot kaže se tako nekateri proizvajalci že odločajo za postopno in popolno ukinitev ročnih menjalnikov.

Nenazadnje tudi varčevanje

Po neuradnih, a dobro obveščenih virih nemške revije Auto Motor und Sport naj bi pri Volkswagnu tako do leta 2030 povsem ukinili proizvodnjo ročnih menjalnikom, s projektom ukinjanja pa naj bi pričeli že nekoliko prej in sicer že leta 2023. Tedaj bo na ceste zapeljala tretja generacija modela Tiguan, ki naj bi bila prva na voljo zgolj s samodejnim menjalnikom, istega leta pa naj bi mu sledil tudi Passat ter preostali modeli. Odločitev naj bi veljala za evropski, kitajski in severnoameriški trg.

Leto 2030 je sicer tudi leto, ko naj bi pri Volkswagnu povsem ukinili proizvodnjo vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, vendar pa gre glede na napovedi pričakovati, da bo glavnina transformacije k samodejnim menjalnikom opravljene že pred tem. S tem naj bi nenazadnje pripomogli k nadaljnjemu zmanjševanju stroškov proizvodnje in razvoja novih vozil ter tehnologij. Anketa, ki so jo opravili na spletni strani omenjene revije sicer kaže na to, da bi skoraj polovica voznika tudi v prihodnje raje vozila avtomobile z ročnim menjalnikom, vsak šesti bralec pa je neodločen.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja