NEVS predstavil avtomobil na osnovi Saab 9-3

5. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Električni avtomobil bo v veliki meri enak Saabu 9-3, a podjetje NEVS zaradi izgube pravic imena Saab ne sme več uporabljati.

Vsaj delno razveseljiva novice za vse ljubitelje nekdanjega ponosa švedske avtomobilske industrije, podjetja Saab. Leta 2012 ugasli proizvajalec avtomobilov je danes namreč na nek način ponovno zaživel. Za to je zaslužno še eno švedsko podjetje z imenom NEVS, ki je danes predstavilo svoj prvi avtomobil na električni pogon, kateri pa je zasnovan na zadnji generaciji Saabovega modela 9-3. S tem se kot kaže končuje saga neuspešnih poizkusov ponovne obuditve podjetja.

Naj spomnimo, po začetku finančne krize se je podjetje začelo utapljati v dolgovih in leta 2011 dokončno objavilo stečaj. Za nakup podjetja se je nato odločilo nizozemsko podjetje Spyker, ki pa je že decembra istega leta obupalo nad idejo o ponovnem zagonu proizvodnje, podjetje pa je prodalo švedsko-kitajski navezi z imenom NEVS – National Electric Vehicle Sweden. Podjetje je kmalu objavilo informacijo, da je pričelo z izdelavo predserijskih vozil modela 9-3 in da namerava v letu 2014 pričeti z redno proizvodnjo vozilo, ki bodo prve kupce našli na Kitajskem. A tudi iz tega na koncu ni bilo nič.

V ozadju naročilo v vrednosti več milijard dolarjev

Kot kaže, pa NEVS po neuspeli obuditvi izpred treh let nad znamko Saab ni obupal, čeprav je medtem izgubil pravice do uporabe omenjene blagovne znamke. Danes predstavljena limuzina tako začenja novo poglavje v zgodbi švedske znamke in kot kaže se jim obeta svetla prihodnost. NEVS je namreč že podpisal pogodbo s kitajsko leasing družbo Panda New Energy o dobavi 150.000 avtomobilov v skupni vrednosti kar 12 milijard ameriških dolarjev.

Podatki o avtomobilu so sicer redki. Znan je tako le doseg avtomobila z enim polnjenjem, ki naj bi znašal do 300 kilometrov. Bolj natančni pa so pri podjetju NEVS pri proizvodnih številkah. V prvi fazi naj bi v kitajskem Tianjinu letno proizvedli 50.000 vozil, v drug faz – kdaj naj bi nastopila podjetje ni razkrilo – pa se bo številka dvignila na 220.000 proizvedenih avtomobilov letno.

Jure Šujica
Foto: NEVS, arhiv AM

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja