Nič več Daimler, poslej le še Mercedes-Benz

4. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

V vodstvu najstarejše avtomobilske znamke na svetu se pripravljajo velike spremembe in novosti.

Nemška avtomobilska znamka Mercedes-Benz je doslej poslovala pod okriljem koncerna Daimler AG, pod enakim imenom kot osebna vozila pa so se bodo proizvajala in prodajala tudi tovorna vozila ter avtobusi. Sedaj pa se v podjetju pripravljajo na veliko spremembo, po kateri bodo oddelki postali precej bolj ločeni, hkrati pa naj bi se poslovilo ime Daimler.

Kot je v včerajšnji izjavi za javnost napovedal Ola Källenius, predsednik koncerna Daimler AG naj bi tako še pred koncem leta prnehali z uporabo krovnega imena koncerna, znamka Mercedes-Benz pa se bo razdelila v dve ločeni entiteti, Mercedes-Benz Cars&Vans ter Daimler Trucks. Ob tem bo prva, kot je razvidno že iz imena, skrbela za proizvodnjo osebnih vozil in lahkih dostavnikov, druga pa za proizvodnjo tovornih vozil in avtobusov.

Odzivi zgolj pozitivni

Poteza je odziv na zahteve investitorjev, ki so že nekaj časa stremeli k takšni odločitvi, saj je bila vrednost matičnega podjetja Daimler kljub različnim spremembam, ki jih je bilo deležno še vedno relativno nizka. Med njimi so bile sicer tudi različne strukturne spremembe, ki so že prinesle nekaj več samostojnosti obema oddelkoma.

Napovedana ločitev oziroma povečanje samostojnosti oddekov Cars&Vans ter Bus&Trucks je sicer vsaj zaenkrat največji projekt 51-letnega Šveda, ki je vodenje Daimlerja in Mercedesa prevzel maja 2019 na področju organizacije obeh. Ob tem pojasnjuje, da obe enoti že sedaj delujeta precej ločeno, uporabljata različne tehnologije, hkrati pa njihova vozila kupujejo povsem drugačni kupci. Odločitev sicer pozdravljajo tudi borzni analitiki, ki menijo, da bo prinesla veliko koristi tako delavcem, kot obema znamkama.