Nič več garancije za rabljene avtomobile! A stranke bodo na boljšem

27. 1. 2023 | Jure Šujica
Deli

Na Zvezi potrošnikov Slovenije spremembe pozdravljajo.

Trg rabljenih avtomobilov je poln avtomobilov različne kakovosti in porekla, zato pogosto prihaja do različnih težav, saj so številni kupci naleteli na okvare oziroma nepravilnosti, ki niso bile izpostavljene ob nakupu vozila. Te težave so nato lahko reševali v skladu z enomesečno garancijo, ki so jo morali zagotoviti prodajalci rabljenih avtomobilov (pravne osebe), časa za reklamacijo izdelka zaradi okvare, ki je bila prisotna že ob prodaji vozila, pa so imeli leto dni.

Preberite še: Puščavski lisjak o Dakarju nima najlepšega mnenja, označil ga je za...

26. januarja je v veljavo stopil nov zakon o varstvu potrošnikov, ki močno spreminja med kupci rabljenih vozil in pravnimi osebami. Zakon se sicer nanaša na splošne pravice potrošnikov, ne le tiste, vezane na kupce avtomobilov, a je za slednje še vedno izredno pomemben.

Prodajalcem rabljenih avtomobilov po omenjenem datumu ni več treba zagotavljati enomesečne garancije za prodana vozila. Prav tako kupec v primeru odkritih nepravilnosti ali pomanjkljivosti ne bo mogel sam odločati, ali bo znotraj garancijskega roka vozilo vrnil in prejel kupnino, vozilo zamenjal za enako ali delujoče vozilo, ali pa bo od prodajalca zahteval popravilo okvarjenega izdelka.

Več obveznosti za trgovce

V prihodnje bo kupec po zakonu lahko najprej zahteval ali menjavo vozila za enako vozilo v delujočem stanju (oziroma brez pomanjkljivosti) oziroma odpravo nepravilnosti (če to za prodajalca ne bo finančno prevelik udarec), šele v primeru, ko nobena od omenjenih možnosti ne bo izvedljiva, pa bo kupec lahko zahteval vračilo kupnine.

Bodo pa kupci na drugi strani, razen če se s prodajalcem ne bodo dogovorili drugače, upravičeni do tega, da bodo lahko prodajalca vozila za napako, ki je bila prisotna ob prodaji vozila, terjali ne le enega, temveč dve leti po nakupu vozila. Pri tem bo treba avtomobil vzdrževati v skladu z navodili proizvajalca, sicer se utegnejo pojaviti težave. Rok, v katerem mora kupec prodajalca obvestiti o nastali nepravilnosti, je sicer dva meseca; v enem mesecu po nakupu pa je možen odstop od pogodbe.

Kot so za Žurnal24 pojasnili pri Zvezi potrošnikov Slovenije, je novi zakon pomembna pridobitev za kupce, saj se prodajalci ne bodo mogli več skrivati za kratkimi garancijskimi roki, ker bodo za morebitne nepravilnosti – vključno z vrtenjem prevoženih kilometrov in navideznimi servisi – odgovorni dlje časa. Posledično bo tako precej večja tudi verjetnost, da se pokažejo nepravilnosti, ki so bile ob prodaji vozila skrite.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol