Nissan v Detroitu predstavlja električno študijo limuzine za prihodnost

15. 1. 2019
Deli

Nissan v Detroitu predstavlja študijo športne električne limuzine s štirikolesnim pogonom Nissan IMs, pri kateri izpostavljajo predvsem sedežno razvrstitev 2 + 1 + 2, s katero naj bi uvedli povsem nov avtomobilski segment.

Kot pravijo pri Nissanu, z notranjostjo študije predstavljajo povsem nov pogled na to, kako bodo potniki potovali v svetu avtonomnih vozil. Prednost so dali predvsem prostornosti potniške kabine, zato so s poti umaknili vse pogonske komponente, ki so jih razporedili pred, za in pod potniško kabino.

Nissan IMs v manualnem načinu kljub temu ostaja popolnoma vozniško usmerjen avtomobil, ki mu prek zaslonov posreduje vse potrebne podatke o vožnji, stvari pa se spremenijo, ko voznik vožnjo prepusti avtonomnemu avtomobilu in se posveti pogovoru s sopotniki ali uživa v naboru pripomočkov za zabavo.  

Kot navaja konfiguracija 2 + 1 + 2, zadnjemu delu potniške kabine dominira 'primarni sedež' (Premier Seat), ki izstopi iz zadnje klopi, ko potnik zloži naslonjali obeh ožjih bočnih sedežev. Notranjost je urejena v temnih materialih, popestrijo in osvetlijo pa jo zlati dodatki, ki delujejo podobno kot japonski papirnati zasloni, ki zagotavljajo svetlobo v tradicionalnih japonskih sobah 'tatami'.

Zunanjost je v oblikovnem jeziku V-motion oblikovana zelo preprosto in v posebni 'tekoči kovinski' barvi, ki navaja na imaginarni material z Lune in na katero je vplival tradicionalni japonski kimono. Štirivratno karoserijo brez stebričkov B sicer poudarjajo tudi holografske zadnje luči, svetlobni odtis, ki potuje od sprednjega proti zadnjemu delu, pa okolico opozarja na to, da avtomobil vozi avtonomno.

Za pogon je poskrbljeno z električnim štirikolesnim pogonom, ki ga tvorita dva elektromotorja s skupno močjo 360 kilovatov. Napajata se iz baterije z zmogljivostjo 115 kilovatnih ur, ki avtomobilu zagotavlja doseg več kot 600 kilometrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja