Nissan je predstavil svoj podaljševalnik dosega

3. 11. 2016
Deli

Nissan je predstavil serijski hibridni pogonski sklop e-POWER, ki je dovolj majhen da ga bodo lahko vgradili v kompaktni limuzinski kombi Note.

Ustvarjalci pogonskega sklopa e-POWER so njegov električni del povzeli po električnem Leafu, a so mu dodali majhen bencinski motor in generator, ki po potrebi polnita baterijo in katere se napaja elektromotor. e-POWER je torej serijski hibrid oziroma električni pogon s podaljševalnikom dosega, saj kolesa v vsakem primeru poganja elektromotor, bencinski pa je namenjen zgolj polnjenju baterije, ko je ta v spodnjem območju kapacitete ali pa avtomobil vozi z veliko hitrostjo.

Serijski hibridi običajno zahtevajo večje motorje na notranje izgorevanje in bolj zmogljive baterije, da se zagotovi dovolj energije za delovanje elektromotorjev, vendar pa pri Nissanu pravijo, da jim je uspelo celotnemu sklopu nameniti razmeroma majhne mere, razvili pa so tudi dovolj odzivno nadzorno elektroniko in optimizirali porabo energije, zato so ga lahko vgradili v manjši avtomobil, kakršen je njihov limuzinski kombi Note. e-POWER ima zato manjšo baterijo od Leafove, a kljub temu zagotavlja podobne dinamične zmogljivosti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"