NIssan Leaf, najbolje prodajani električni avto na svetu, od zdaj tudi pri nas!

1. 6. 2018 | Dušan Lukič
Deli
NIssan Leaf, najbolje prodajani električni avto na svetu, od zdaj tudi pri nas!

Nissan je na slovenski trg vendarle pripeljal novo generacijo Leafa, najbolje prodajanega električnega avtomobila do zdaj. In cene so ugodne.

Leaf lahko z baterijo s kapaciteto 40 kilovatnih ur z enim polnjenjem prevozi do 270 kilometrov v mešanem ciklu (po novem standardu WLTP), kar realno pomeni okoli 250 kilometrov vsakdanjega dosega. Ponuja povsem dovolj prostora za vsakdanjo družinsko uporabo, kljub temu pa njegove cene niso pretirane: začnejo se pri dobrih 35 tisočakih, najbolje opremljena različica Tekna pa stane dobrih 40. A od teh številk je treba odšteti še 7.500 evrov subvencije Eko sklada, hkrati pa je lahko s kreditom Eko sklada tudi financiranje veliko ugodnejše kot pri klasičnih avtomobilih.

Edini minus Leafa je to, da njegova baterija ni aktivno termalno upravljana, kar pomeni, da je lahko v vročih dneh njegova možnost hitrega polnjenja (sicer se polni s 50 kilovati moči na hitrih polnilnih postajah s priključkom CHAdeMO) malo okrnjena. Oprema je sicer že v osnovi (oprema Acenta) dokaj bogata, odlična izbira pa je srednja oprema N-Connecta, ki doda LED-žaromete, parkirne senzorje, 360-stopinjske kamere za nadzor okolice vozila, za doplačilo pa si je mogoče omisliti tudi sistem ProPilot. Ta je serijski v najvišji različici opreme Tekna.

Poleg novega Leafa so pri Nissanu hkrati predstavili asistenčni sistem ProPilot za Qashqaija. Sistem združuje delo aktivnega tempomata, sistema za ohranjanje voznega psu in sistema start/stop ter tako Qashqaiju daje možnost delno avtonomne vožnje v nekaterih prometnih razmerah (na primer v zgoščenem prometu na avtocesti). Za ProPilot bo treba doplačati dobrega tisočaka, seveda pa se najbolje izkaže v kombinaciji s samodejnim menjalnikom.