Nissan potrdil izdelavo naslednika modela 370Z, prihaja 400Z

19. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

V konceptni obliki bo avtomobil že letos predstavljen na avtomobilskem salonu v Tokiu.

Letos mineva deset let, odkar je Nissan na trgu predstavil zadnjega predstavnika legendarne družine vozil z oznako Z, model 370Z. Slednji od predstavitve kljub dolgi življenjski dobi ni doživel pretiranih sprememb, zato se je zdelo, da Nissan počasi končuje njegov rod. Žarek upanja se je nato pojavil januarja, ko je Michael Bunce, podpredsednik ameriškega oddelka za načrtovanje pri Nissanu, zatrdil, da bo serija Z še naprej ostala živa in da bo še naprej ponujala športne kupeje.

Očitno postaja, da je Bunce vedel, o čem govori. Britanski avtomobilski portal Autocar je namreč objavil vest, da je Nissan že v fazi izdelave novega avtomobila. Ta bo premierno predstavljen predvidoma konec prihodnjega leta, prvi primerki pa bodo na cesto zapeljali leta 2020 in bi se lahko za kupce borili proti prihajajočemu paru, Toyoti Supri in BMW-jevemu Z4.

Večji in močnejši kot predhodnik

Čeprav bo na novo generacijo modela Z treba še nekoliko počakati, pa je o njem znanih že kar nekaj novosti. Novinec – imenoval naj bi se 400Z – bo nekoliko večji od predhodnika, saj bo narejen na enaki osnovi kot Infiniti Q60. Ta v dolžino meri 4.520 milimetrov, širok je 1.890 milimetrov, medtem ko je visok 1.240 milimetrov.

Infinitijev kupe bo po pričakovanjih 'poskrbel' tudi za pogonski sklop. Ta bo resda 0,7 litra manjši kotzdaj, vendar pa bo namesto enega uporabljal kar dve turbo puhali. Avtomobil naj bi tako proizvedel 399 'konjev', moč se bo prenašala na vsa štiri kolesa, kupcem z nekoliko debelejšo denarnico in željo po večji moči pa bo na voljo še izvedba Nismo, kjer bo moč motorja povečana na 475 'konjev'. Aktualna generacija modela 370Z jih ima sicer 'le' 323, tako različica Nismo kakor tudi roadster pa bosta javnosti predvidoma predstavljeni nekoliko pozneje, leta 2021.

Preberite še:
Test Nissan 370Z Black edition