Nissan predstavil nove 'okrepitve' na področju električne mobilnosti

3. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Poleg začetka proizvodnje druge generacije Leafa je Nissan predstavil še novo različico e-NV 200 s podaljšanim dosegom, novosti tudi na področju polnjenja baterij.

Nissan je včeraj v Oslu na Norveškem, naznanil nov 'napad' na trg električnih avtomobilov. V proizvodnjo je namreč vstopila na frankfurtskem sejmu predstavljena druga generacija modela Leaf, ki je bil v prejšnji generaciji prvi in hkrati najbolje prodajani velikoserijski električni avtomobil, ki je po vsem svetu našel preko četrt milijona kupcev.

Novi Leaf bo omogočal doseg do 378 kilometrov z enim polnjenjem, preko naprednega sistema polnjenja CHAdeMO pa bo omogočeno tako hitro polnjenje baterij, kakor tudi vračilo električne energije – v primeru, da je v danem trenutku ne potrebujemo – nazaj v omrežje, za kar pa bo potrebna dodatna infrastruktura, katera pa bo najprej na voljo v Veliki Britaniji tekom naslednjega leta.

Leaf del vizije Nissan Futures 3.0

Hkrati z drugo generacijo električne kombilimuzine je Nissan predstavil novo različico električnega kombija e-NV 200 s podaljšanim dosegom. Le ta bo namreč sedaj na voljo z novo baterijo, kapacitete 40 kilovatnih ur, ki naj bi po standardu NEDC omogočala doseg do 280 kilometrov, oziroma 100 kilometrov več, kot sedaj, pri čemer velikost baterije pri tem ostaja enaka. Nissan načrtuje pričetek prodaje novinca še pred koncem letošnjega leta.

Nissan Leaf in e-NV 200 pa sta le del novost oziroma projekta Nissan Futures 3.0, ki ga je japonski proizvajalec najavil včeraj. V sklopu tega projekta bo Nissan povečal število električnih polnilnic po Evropi iz obstoječih 4.600 na 5.600, kar nameravajo storiti v naslednjih osemnajstih mesecih. Za namene polnjena električnih vozil so predstavili popolnoma nove električne polnilnice z močjo 7 kilovatov (namenjene gospodinjstvom) in 22 kilovatov (namenjene podjetjem), ki bodo čas polnjenja zmanjšal na 5,5 oziroma le 2 uri.

Jure Šujica

Foto: Nissan

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja