Nissan razkril, kdaj bodo prenehali s proizvodnjo bencinskih motorjev

27. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

Razvoj se že usmerja na področje zmogljivejših in varnejših baterij.

Nissanova strategija elektrifikacije novih vozil se zdi vse bolj jasna. Že dlje časa je nekako jasno, ta bo japonska znamka med prvimi, ki bodo povsem elektrificirali svojo floto vozil, saj je nenazadnje predstavila prvi velikoserijski električni avtomobil, Nissan Leaf. Hkrati so nedavno tega pri Nissanu razkrili, da bo lahko izključno na elektriko deloval tudi prihajajoči Nissan Qashquai.

Seveda Leaf in Qqashqai še zdaleč nista edina električna modela japonske avtomobilske znamke, le teh je iz leta v leto več. Po drugi strani pa sedaj postaja vse bolj jasno, kdaj bo Nissan, vsaj po trenutnih načrtih, izdelal zadnji avtomobil s pogonom na bencin. To je namreč na današnji tiskovni konferenci v Tokiu razkrilo vodstvo podjetja, ki je razkrilo, da bodo tovrstni avtomobli na za znamko najpomembnejših avtomobilskih trgih izginili že v prvih letih prihodnjega desetletja.

Načrt upokojitve avtomobilov z motorji z notranjim izgorevanjem je po mnenju podjetja eden izmed ključnih pogojev za dosego ogljične nevtralnosti, ki jo pri Nissanu želijo doseči do leta 2050. »Odločeni smo, da bomo pomagali ustvariti ogljično nevtralno družbo in pomagali še pospešiti globalne poskuse, s katerimi bi omejili klimatske spremembe,« je dejal generalni direktor Makoto Uchida.

Glavnino razvoja pri Nissanu na področju pogona bo zato v prihodnje usmerjena v razvoj nove generacije ('solid state') baterijskih sklopov, ki so po zaslugi trdnih elektrolitov in elektrod zmogljivejše in varnejše. Sicer pa bo k še hitrejšemu razvoju električnih avtomobilov pripomogla tudi japonska vlada, ki namerava – podobno kot vse več drugih držav po svetu – do sredine prihodnjega desetletja povsem ukiniti prodajo vozil z motorji z notranjim izgorevanjem.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"