Nissan v Ženevi z "bencinsko črpalko" prihodnosti

21. 12. 2015
Deli

Nissan je v 20-sekundnem videu podal napoved koncepta prihodnje postaje za polnjenje električnih avtomobilov, ki jo je zasnoval v sodelovanju z inovativnim arhitekturnim birojem Foster + Partners.

Polnilno postajo, ki bo neke vrste bencinska črpalka prihodnosti, bodo predstavili marca 2016 na avtomobilskem salonu v Ženevi.

To je sicer le ena od faz v razvoju električne mobilnosti, ki jo razvijajo pri Nissanu. Ena od njih je bila tudi predstavitev brezžična indukcijske polnilne naprave za gospodinjstva z močjo 7 kW, s katero je mogoče čez noč napolniti tudi baterije z večjo kapaciteto. Takšne so denimo tudi baterije, ki jih trenutno razvijajo in naj bi zadostovale za do 500 kilometrov vožnje. Druga pomembna faza je bil tudi uspešen praktični preskus Nissanovih in Renaultovih vozil v vlogi uradnih prevoznih sredstev za delegate na vrhu o okoljskih spremembah COP21 v Parizu.

Vodja oblikovanja pri biroju Foster+Partners je ob predstavitvi videa povedal: Če se ozremo proti naslednjim desetim letom, lahko vidimo, da bodo avtonomni avtomobili, umetna inteligenca in povezljivost močno napredovali. Tudi mi kot arhitekti moramo navdihniti in podpirati takšne spremembe. Če bi radi uspešno oblikovali mesta, ki nam bodo služila, moramo predvideti razvoj in tehnologije neopazno integrirati v urbano okolje."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja