North Coast 500 v električnem avtomobilu

Škotski navdušenec za električne avtomobile Christopher Ramsey je pred kratkim z električnim Nissanom Leafom 30 kWh uspešno prevozil epsko pot North Coast 500.

North Coast 500 v električnem avtomobilu (foto: NIssan) NIssan
1. 5. 2016

North Coast 500 je 830 kilometrov dolga krožna scenska pot po škotskem višavju, ki jo nekateri imenujejo tudi škotska Route 66. Začne se pri gradu v mestu Inverness, potem pa voznike vodi mimo slikovitih gradov, morskih obal, skozi divjino in mimo gora ter krog spet sklene v Invernessu.

Ramsey meni, da je prvi voznik, ki je precej zahtevno pot prevozil popolnoma električno. Vožnja po North Coast 500 se mu je zdela preprosto osupljiva dogodivščina z izjemnimi razgledi in zvoki narave, ki so v kabino skoraj nemoteno prihajali tudi zaradi povsem tihega pogona. Kot je povedal, je bila to tudi najtežja izkušnja, odkar se naokoli vozi z električnimi avtomobili, sploh na odseku poti, kjer so bile izključene kar tri hitre polnilne postaje zaporedoma.

Ramsey sicer ni novinec v svetu daljinskih voženj z električnimi avtomobili, saj je septembra lani denimo prevozil več kot 2600 kilometrov, ko se je iz John O'Groatsa odpravil v Land's End in nazaj ter dokazal, da polnilna infrastruktura omogoča tudi daljša potovanja z električnimi avtomobili.