Če se vam je pokvarilo vozilo, je to morda rešitev pred naletom vozil od zadaj

13. 8. 2021 | Jaka Drozg
Deli

Okvarjeno vozilo lahko na cesti predstavlja nevarno oviro, predvsem če je slabo ali narobe označeno. Preprost izum vidljivostne odeje pa želi rešiti ta problem.

Okvarjena vozila, ki obstanejo na odstavnem ali celo voznem pasu, so na žalost del vsakdanjega prometa. Hkrati si so pogosto težko opazna in jih posledično vozniki zagledajo šele ko je prepozno. Razlogov za to je več: slaba vidiljivost, nevpadljiva barva ali narobe postavljen opozorilni trikotnik, ki bi ostale udeležence v prometu pravočasno opozoril na nepremično oviro na njihovi poti... To pa, tako kot za ostale udeležence v prometu, predstavlja veliko nevarnost tudi za potnike okvarjenega vozila, ki stojijo ob cesti. Med obvezno opremo namreč ni nič drugega, kar bi lahko bolje opozorilo na stoječe vozilo, kot majhen odsevni varnostni trikotnik in telovnik za enega od potnikov.

Richard Evans pa je izumil kar nekoliko samoumevno rešitev, ki naredi vozilo precej laže opazno tudi v vremenskih razmerah s slabšo vidljivostjo. Govora je o veliki odsevni odeji, ki prekrije velik del zadka vozila. Odeja je hitro opazna, saj je odeta v rumeno-rdečo barvno kombinacijo, ki je prepoznavna kot opozorilo in spominja na tisto, v katero so odeti tudi rešilci, na njej pa piše, da je vozilo pokvarjeno. Odeja uporablja mikro-prizmatično metodo za doseganje visokih odsevnih lastnosti v vseh svetlobnih pogojih, za svoje delovanje pa ne potrebuje vira energije.

Na vozilo se po zaslugi vakumskih blazinic kljub veliki površini pritrdi v le nekaj sekundah, velika odsevna ploskev pa oviro naredi opazno vsaj kakšno sekundo hitreje, kar je lahko ključnega pomena. Be-Seen Screen, kot so ji nadeli ime, je v razvoju že tri leta in je patentirana v Združenem kraljestvu, kmalu pa bo na voljo tudi drugje. Bi morala postati del obvezne opreme v vsakem vozilu?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja