Naslednji teden se na slovenskih cestah začneta novi policijski akciji

11. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli
Naslednji teden se na slovenskih cestah začneta novi policijski akciji (foto: Policija)
Policija

Tokrat bodo pod drobnogledom kolesarji, vozniki tovornih vozil in vozniki avtobusov.

Z naslednjim tednom bo na slovenskih cestah mogoče znova opaziti povečano število policijskih kontrol. A tokratna akcija ne bo namenjena voznikom avtomobilov, ampak bodo policisti poostren nadzor izvajali predvsem nad vozniki – pa tudi potniki – tovornih vozil in avtobusov.

Akcija, poimenovana Truck & Bus, bo tako med 14. in 20. majem potekala po vsej Evropi, koordinirala pa jo bo zveza evropskih prometnih policij Tispol. Njen namen bo preverjanje upoštevanja vseh prometnih predpisov s strani voznikov omenjenih vozil, policisti pa bodo preverjali tudi kršitve obveznega počitka, tehnično brezhibnost vozil in morebitne manipulacije s tahografi.

Višje temperature in več sonca so na ceste poleg motoristov začele privabljati tudi večje število kolesarjev, tako tiste, ki se s kolesi vozijo rekreativno, kakor tudi druge, ki jim je kolo sredstvo za prevoz na delovno mesto. Čeprav gre pri kolesarjih za eno izmed najranljivejših skupin udeležencev v prometu, so prekrški med vozniki koles zelo pogosti. Policisti bodo tako nadzorovali smer vožnje, spoštovanje semaforjev, morebitno uporabo površin, ki niso namenjene kolesarjem, uporabo kolesarske čelade in druge prekrške. Ta akcija bo nekoliko daljša od prve, saj bo potekala med 14. in 27. majem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja