Novega dela franšize Hitri in drzni - kot kaže - ne bo v kinematografih!

4. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli

Ameriški lastnik kinodvoran AMC Theaters, ki ima v lasti tudi številne evropske dvorane, napovedal bojkot predvajanja vseh filmov izpod okrilja Universal Studios.

Priljubljena filmska franšiza Fast and Furious, Hitri in drzni, naj bi svoje deveto nadaljevanje (po lanskem 'obrobnem' filmu) doživela v letošnjem letu, filmska premiera pa naj bi bila že konec marca, nato se je premaknila na maj. No, že zdaj pa je znano, da film tudi v maju ne bo prišel na filmska platna, temveč bo tam doživel premiero šele drugega aprila prihodnje leto – če bo do tega sploh prišlo.

Medtem ko kinodvorane po vsem svetu večinoma samevajo, so v podjetju Universal Studios, ki skrbi tudi za omenjeno avtomobilsko industrijo, začeli v večji meri izkoriščati plačljive digitalne filmske platforme, kot je Netflix, ter filme in serije gledalcem proti plačilu najprej ponujati prek tovrstnih kanalov. Uspeh je bil tolikšen, da je vodstvo Universal Studios po poročanju časnika Wall Street Journal začelo razmišljati o tem, da bi nov del franšize (in pa jasno tudi vse preostale prihajajoče filme) sočasno predstavili v kinodvoranah in na digitalnih platformah.

Bojkot vseh filmov

No, poteza, o kateri razmišljajo v hollywoodskem podjetju, pa nikakor ni po godu AMC Theaters, ki upravlja več tisoč kinodvoran v ZDA in v Evropi. Doslej so bili namreč navajeni, da filmski studii, ki v njihovih kinodvoranah izvajajo premiere filmov, teh na preostalih platformah ne izvajajo še vsaj 90 dni, s čimer imajo na nek način monopol, hkrati pa od predvajanja filmov poberejo precejšen del denarja, ki gre v primeru predvajanja prek digitalnih platform v žep studiev samih. Če bi se pri Universal Studios odločili za omenjeno potezo, so pri AMC Theaters pripravljeni na bojkot vseh premier in predvajanja njihovih filmov.

Izguba za eno ali drugo stran bi sicer bila precejšnja. Furious 7 in Fate of the Furious, zadnja dela osrednje zgodbe, sta namreč prinesla okrog milijarde evrov zaslužka vsak posebej (tukaj pa so še drugi filmi), zaradi česar je pričakovati, da bo do soglasja na koncu vseeno prišlo. Napovednik za film si sicer lahko ogledate tukaj.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja