Novi Audi A8

1. 12. 2009
Deli

Audi je v noči na torek v Združenih državah Amerike predstavil novo generacijo svoje največje limuzine.

Nemci pri novincu poudarjajo lahko karoserijo, ki je večinoma sestavljena iz aluminija. Dizajn je tipično Audijev, znova so se poigrali z LED lučmi, ki pa so pri tem Audiju edinstvene, A8 pa je zaradi njih prepoznaven tudi na daleč. Z novim A8 se kaže povsem nova Audijeva notranjost. Uporabniški vmesnik MMI je še bolj izpopolnjen, sedeži so po želji hlajeni, lahko pa tudi masirajo.

Po želji sta lahko namesto zadnje klopi dva posamična sedeža. Audi predstavlja tudi novi varnostni sistem Pre sense, ki, če zazna možnost nesreče, lahko Aosem samodejno zavre in s tem prepreči trk ali zmanjša njegove posledice. V novem A8 je zapakiranih veliko asistenčnih sistemov, pa radijsko-navigacijski sistem nove generacije s spletnimi storitvami. Tu je prilagodljivi tempomat s funkcijo stop-go.

Med motorji bodo sprva kupci lahko računali na dizla (3.0 TDI in 4.2 TDI) in enega bencinarja (4.2 FSI). Vsi agregati imajo neposreden vbrizg goriva, njihova moč pa se razteza od 184 do 273 kilovatov. 3.0 TDI prihaja tudi s tehnolgijo Start-Stop. Pri menjalnikih gre tudi za napredek, saj je nov osemstopenjski tiptronic. Štirikolesni pogon je serijski, športni diferencial je pri 4.2 TDI serijski, pri ostalih ga je mogoče izbrati s spiska dodatne opreme.

Foto: Audi

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol