Mercedes Benz CLS glavna novost v Los Angelesu

30. 11. 2017 | Jure Šujica
Deli

V kabini bo moč izbirati med šestimi programi vzdušja, v sklopu katerih bo počutju moč prilagajati celo vonj.

Avtomobilski salon, ki te dni poteka v kalifornijskem mestu Los Angeles, je še zadnji od velikih avtomobilski salon letos, na katerem proizvajalci še lahko predstavijo svoje nove izdelke. Nekateri ga izkoristijo bolj, drugi manj. Med prve vsekakor sodi nemški Mercedes Benz, ki je letos na salon pripeljal eno izmed glavnih letošnjih novosti, tretjo generacijo štirivratnega kupeja z imenom CLS. Avtomobila, ki je pravzaprav osnoval svoj avtomobilski (pod)razred.

Novi CLS prihaja dobrih 14 let po predstavitvi prve in sedem let po predstavitvi druge generacije vozila. Tretja generacija vozila ohranja prepoznavno bočno silhueto, a na sprednji strani že povzema nov dizajn z nizko postavljenima trikotnima LED žarometoma, med katera je postavljena široka maska vozila. Drug prepoznaven element je postavljen na zadnji del vozila, govora pa je o novih deljenih LED žarometih, narejenih po vzoru večjega modela, razreda S.

Nastavitev ambienta vključuje izbiro vonja v kabini

Po razredu S pa je novi model CLS povzel tudi notranjost, tako po videzu kot izbiri materialov. Armaturna plošča je sestavljena iz dveh LCD zaslonov, od katerih vsak meri 12,3 palce. Pod njima se v sredinski konzoli nahajajo štiri prezračevalne šobe, pri katerih je Mercedes ponovno uporabil videz letalske turbine. V prtljažniku bo prostora za 520 litrov prtljage. Poseben ambient v kabini ustvarjajo LED trakovi, ki se nahajajo v vseh štirih vratih in okrog tipk za upravljanje infotainment sistema, njihovo barvo pa bo moč prilagajati glede na razpoloženje.

Prilagajanje notranjosti glede na počutje pa se pri CLS-u ne konča le pri osvetlitvi kabine, pač pa to zajema še več nastavitev, vključenih v paket Energezing comfort control. Uporabnik tako lahko izbira med šestimi programi, na podlagi katerih bo avtomobil prilagajal vonj v notranjosti, masažo in ventilacijo sedežev, ogrevanje volanskega obroča, pa tudi zvočno kuliso. Sistem bo sicer na voljo za doplačilo.

Posebna izvedba za prve kupce

Za pogon bo v začetku poskrbljeno s tremi vrstnimi šestvaljnimi motorji, dvema dizelskima in enim bencinskim, ki bodo nosili oznake 350 d, 400 d in 450. Dizelska agregata bosta imela prostornino 2,9 litra, bencinski pa bo s tremi litri malenkost večji. Razpon moči bo znašal med 286 in 367 'konji', pri čemer bo najmočnejši bencinski motor ob največjem navoru 500 Nm imel še možnost EQ Boost, ki bo vozniku za kratek čas omogočila dodatnih 25 Nm navora in 22 'konjev' dodatne motorne moči. Vsi avtomobili bodo serijsko opremljeni s štirikolesnim pogonom.

Ob splavitvi modela, ki bo na ceste zapeljal marca naslednje leto, je Mercedes Benz za prve kupce pripravil posebno izdajo novinca z oznako Edition 1. Ta bo vključevala zunanjost AMG Line, v sklopu le te pa tudi 20-palčna platišča in posebne 'Multibeam LED' sprednje žaromete. Notranjost bo obdana z bisernim napa usnjem in pepelnatim lesom, med izbrano opremo pa bo vključen že omenjen sistem za nastavitev ambienta.

Jure Šujica
Foto: Daimler

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"