Novi Porsche 911 je tik pred popolnim razkritjem

5. 11. 2018 | Jure Šujica
Deli

Zadnji prototipi s katerimi zaključujejo testiranja nosijo le še malo kamuflaže.

Porsche se pripravlja na veliko predstavitev. Pri tem pa nimamo v mislih prvega električnega avtomobila, modela Taycan, ki prihaja na trg leta 2020, pač novo generacijo najstarejšega avtomobila znamke, model 911 s tovarniško oznako 992. A do njegovega prihoda bo vsaj z vidika zunanje podobe ostalo skritega bore malo. Porsche namreč v teh dneh zaključuje testiranja avtomobila, ki bo svoje razkritje doživel v prvi polovici prihodnjega leta.

Testi, ki jih Porsche trenutno izvaja in se počasi bližajo koncu so po besedah inženirjev še posebno zahtevni, saj se odvijajo v Zalivskih državah in Dolini smrti na eni strani ter hladnimi finskimi prostranstvi na drugi. V praksi to pomeni, da avtomobile preizkušajo na območjih od -35 stopinj Celzija pa vse do 50 stopinj Celzija – razlika med najnižjo in najvišjo temperaturo znaša kar 85 stopinj! Tukaj pa so potem še preizkusi na različnih nadmorskih višinah, kar predstavlja težavo za turbo puhala.

Vračanje v preteklost

»Ob izrednih sposobnostih, ki jih prinaša je bil 911 vedno tudi vsakodnevno uporaben, zaradi česar se uvršča v povsem svoj razred,« pojasnjuje vodja razvoja modela 911, Andreas Pröbstle. »Prav zato avtomobil preizkušamo v vseh klimatskih razmerah, v vsakem vremenu in v vseh okoljih. Pogonski sklop mora delovati popolno, prav tako tekočine in vsi ostali sistemi – samo tako smo lahko prepričani, da bo lahko deloval po celem svetu in brez napak.«

Čeprav na prvi pogled ni videti, gre pri skorajda že razkritem novincu za popolnoma nov avtomobil. In medtem, ko je sprednji del ostal bolj kot ne enak – nekoliko spremenjen bo le odbijač in pa ogledala – bo veliko večji sprememb deležen zadek. Tam bodo najbolj opazne nove zadnje luči, ki so povezane tekom cele širine avtomobila in postavljene precej nižje, s čimer bo avtomobil po mnenju nekaterih nekoliko bolj podoben legendarnemu modelu iz sredi devetdesetih let, 993.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol