Novi svetovni avto leta je Volvo XC60

29. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Gre že za drugo pomembno nagrado v svetu avtomobilizma, ki jo je omenjeni SUV prejel po prihodu druge generacije na trg lani.

Zdi se, da gre pri švedski avtomobilski znamki Volvo zadnje čase vse kot po maslu. Po tem, ko je strokovna komisija na avtomobilskem salonu v Ženevi model XC40 okronala za evropski avto leta (prva tovrstna nagrada za Volvo) in ko je ne nazadnje z modelom S90 oziroma V90 tudi pri nas osvojil prvo mesto med vozili višjega razreda na izboru Best Cars 2018, so Švedi med lovorike dodali še eno. Zanjo je zaslužen še en športni terenec, XC60, ki ga je strokovna komisija na newyorškem avtomobilskem salonu izbrala za svetovni avto leta.

Na drugo in tretje mesto sta se za Volvom uvrstila Mazda CX-5 in še en predstavnik športnih terencev, Range Rover Velar. Komisija je sicer v finalu izbirala še med Alfo Romeo Giulio, BMW-jem X3, Kio Stinger, Land Roverjem Discoveryjem, Nissanom Leafom, Toyoto Camry in Volkswagnovim T-Rocom.

»Zadovoljen sem, da se nam investicije v podjetje končno obrestujejo,« je ob razglasitvi nagrajencev izjavil predsednik znamke in predsednik upravnega odbora podjetja Volvo Cars, Håkan Samuelsson. »Tekmujemo proti močnim nasprotnikom, ta nagrada pa dokazuje, da model XC60 v sebi združuje pravo kombinacijo dizajna, povezljivosti in varnosti, ki jo cenijo kupci po vsem svetu.«

Za Volva XC60 pa to ni prva omembe vredna nagrada, odkar je lani na trg zapeljala druga generacija enega od najbolje prodajanih športnih terencev višjega razreda. Po zaslugi številnih varnostnih dodatkov, kot je sistem za izogibanje nasproti vozečim avtomobilom, je bil namreč v letu 2017 izbran za najvarnejši avtomobil po izboru organizacije Euro NCAP.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol