Premiera: Volkswagen Tiguan Allspace - Osvežitev s podaljšanim delovanjem

Pri Volkswagnu so po jesenski osvežitvi Tiguana zdaj postavili v ospredje še podaljšanega Tiguana Allspacea, ki je ohranil prostornost ter pridobil rahle kozmetične spremembe in veliko novih tehnologij.

V 13 letih je prodaja obeh izvedb Tiguana dosegla število 6,4 milijona in Allspace, ki je prišel na ceste leta 2017 in je bolj kot pri evropskih priljubljen pri kupcih v drugih delih sveta, si vztrajno povečuje delež. Tudi prenova podaljšanega športnega terenca je bila razmeroma obsežna, a vsaj pri zunanjosti precej blaga. Najočitnejše so spremembe prednjega dela, kjer so se osveženi maski hladilnika z novim Volkswagnovim znakom pridružili inteligentni matrični žarometi s svetilnimi diodami, ki znajo samodejno prilagajati svetlobni snop vremenskim razmeram in nasproti vozečim avtomobilom.

Zaradi spremenjene oblike odbijačev je Tiguan Allspace pridobil dodatna dva centimetra dolžine in zdaj meri 4,72 metra. Notranje mere so ostale nespremenjene in potnikom je že od prej na voljo udobna kabina, v kateri je lahko tudi sedem sedežev, medtem ko je v zadnjem delu še od 760 do 1.920 litrov prostora za prtljago.

Skladno s časom in modnimi smernicami je instrumentna plošča doživela digitalno preobrazbo, ki jo dopolnjuje tudi tretja generacija modularnega multimedijskega sistema. S tem je Tiguan Allspace postal vsestransko povezljiv in dostopen za širok nabor spletnih storitev. Poleg tega je spremenjeno tudi upravljanje samodejne klimatske naprave, ki zdaj ne poteka več z mehanskimi stikali, ampak z drsniki in ikonami na zaslonu, občutljivem za dotik.

V motorni razpredelnici so trije bencinski in dva dizelska štirivaljnika, vsi s prisilnim polnjenjem in vsi prilagojeni aktualnim okoljskim normativom. Osnovni 1,5-litrski motor s 110 kilovati je opremljen s tehnologijo aktivnega upravljanja valjev, ki izklopi dva valja, kadar ni potrebe po večji motorni moči, v bencinskem delu pa sta še dvolitrska stroja s 140 in 180 kilovati (190 in 245 'konj').

Oba dizelska motorja, šibkejši s 110 in močnejši s 147 kilovati (150 in 200 'konj'), sta po novem občutno čistejša. Zasluge za to imata dvojni katalizator in dvojno doziranje aditiva AdBlue. Tehnologijo pri Volkswagnu imenujejo Twindosing in izpust dušikovega oksida se z njo zmanjša kar do 80 odstotkov. Tako kot doslej so posamezni motorji na voljo s sedemstopenjskim dvosklopčnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Osveženi Tiguan Allspace je torej pripravljen na nove izzive in seveda predvsem na kupce, ki si želijo sodoben, prostoren, zmogljiv in vsestransko uporaben avtomobil. Prodaja se bo začela v prihodnjih tednih oziroma še pred poletjem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja