Novo v Sloveniji: Audi A8

7. 2. 2014
Deli
Novo v Sloveniji: Audi A8 (foto: Audi)
Audi

A8 v sedanji inkarnaciji je na svet prišel pred štirimi leti, leta 2009, prodajati pa so ga začeli jesen leta 2010, torej pred tremi leti. Sedaj je v slovenske prodajne salone zapeljala prenovljena različica.

Nos zaznamujejo nove luči, ki so na voljo tudi v polni LED tehniki. Matrix LED jo imenujejo pri Audiju in pomeni, da je žaromet sestavljen iz več neodvisnih LED svetil, s katerimi ustvarja svetlobo. Nove so seveda tudi zadnje luči, pa tudi sicer je oblika zadka zaradi bolj mišičastega odbijača in trapezastih zaključkov izpušnih cevi praktično popolnoma nova. Nekaj novosti je tudi pri platiščih, predvsem pri največjih, 20-palčnih.

Vsi motorji so sedaj ne le zmogljivejši, temveč tudi čistejši. Na bencinski strani v ponudbi ostajata trilitrski V6 (3.0 TFSI) s kompresorjem in štirilitrski TFSI (V8), podprt s turbinskim polnilnikom, pa 6,3-litrski W12 in seveda S8, na dizelski pa 3.0 V6 TDI in 4.2 V8 TDI.

Cene novega A8 se začenjajo tik pod 90 tisočaki, natančneje pri 89.900 evrih za 258-'konjski' 3.0 TDI Quattro (razen hibridnega modela imajo namreč vsi A8 štirikolesni pogon Quattro). Hibridni A8 vas bo stal tisočaka več, najcenejši klasični bencinec 3-' TFSI pa se začne pri slabih 93 tisočakih. Mimogrede: vsakega od modelov si lahko omislite tudi z dolgo medosno razdaljo, kar vas bo stalo nekje med sedmimi in osmimi tisočaki.

Na zgornjem koncu cenovne lestvice kraljujeta S8 (4.0 TFSI s 520 'konji') za dobrih 150 in dvanajstvaljni 6.3 FSI Quattro za slabih 200 tisočakov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja