Novo v Sloveniji: Hyundai Kona

8. 11. 2017
Deli

Tudi Hyundai povečuje izbiro pri ponudbi svojih križancev in terencev. Novost na slovenskem trgu je tako zdaj Kona. Tekmecev ima veliko, takšnih, ki jih poznamo že nekaj let, ter drugih, ki so se pred kratkim pojavili na trgu.

Z značilno, nekoliko baročno navdahnjeno obliko s številnimi okraski ob maski in žarometih (dodatnima zračnima režama nad in pod masko ter dvema, ki sta pod nizko nameščenimi glavnimi žarometi) bo že na prvi pogled vzbujala pozornost. Tudi zadek je v podobnem slogu, zaščitni deli iz umetne mase pa obrobljajo odprtine koles in so glavna značilnost bočnega obrisa.

Notranjost je v slogu večine novosti, tudi i30 je s podobnimi rešitvami, torej visoko na armaturni plošči nasajenim sredinskim zaslonom (sedempalčnim, ki je serijski v višjih opremskih različicah – od Style naprej). Značilna je možnost precej dodatne opreme, katere bogatost narašča proti najbolje opremljeni različici z oznako Impression, kjer kupec dobi tudi projicirni zaslon (HUD), pametni ključ, brezžični telefonski polnilnik ter gretje prednjih sedežev in volanskega obroča.

Primerna je tudi prostornost, pa prtljažnik (od 368 do 1.616 litrov).

Za zdaj sta pri Koni na voljo dva (turbo)bencinska motorja, manjši je litrski in prek šeststopenjskega ročnega menjalnika poganja prednji kolesi, 1,6-litrski je s štirikolesnim pogonom povezan z dvosklopčnim šeststopenjskim menjalnikom. Za prihodnje leto obljubljajo še turbodizelsko motorizacijo, nekoliko kasneje bo na voljo tudi Kona z električnim pogonom.

Kona T-GDI 120 z osnovno opremo Trend stane 14.990 (že vključen popust dveh tisočakov), oprema Style stane 1.500 evrov več, še za identično vsoto dražja je oprema Premium, Impression pa stane 19.990 evrov. Kona T-GDI 177 4WD Style stane 21.990 evrov, doplačila za višji  opremi sta 1.500 evrov več za Premium in 2.000 evrov več za Impression.

Pri slovenskem Hyundaiu načrtujejo, da bodo leta 2018 prodali okoli 500 primerkov Kone.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"