Novo v Sloveniji: Land Rover Defender

16. 12. 2019 | Tomaž Porekar
Deli

Žal pa zaenkrat le v prodajnih salonih.

Sedemdesetletna zgodovina znamke Land Rover zdaj dobiva drugačen pogled. Nadomestili so svoj prvi model, ki jim je dal tudi ime. Defender sicer poznamo od leta 1990 kot nekakšnega začetnika vseh terencev s to zaščitno znamko, pred tem je bil pač kar samo Land Rover. Najti pravega naslednika je bilo težko, navsezadnje je med ukinitvijo prve generacije in predstavitvijo druge kar nekajletni zamik. Zdaj je Defender znan, tudi pri nas že naprodaj, čeprav lahko prvi kupci svoje jeklene konjičke pričakujejo šele aprila 2020.

Visoka pričakovanja

Od enostavnega pripomočka za terensko vožnjo ali zanesljivo napredovanje po popolnih brezpotjih do drugega rodu Defenderja je bila sicer dolga pot, a novost je predvsem morala zadovoljiti visoka pričakovanja vseh. Tudi zato ima novi Defender na voljo okoli 170 različnih dodatkov. Ti so najrazličnejši in seveda niso za vsakogar, zato jih pri Land Roverju združujejo v različne pakete – seveda z angleškimi imeni, ki morebiti tudi že kaj povedo o tem, za kaj so namenjeni: 'Explorer', 'Adventure', 'Country' in 'Urban'.

Širok izbor najrazličnejše opreme

Oprema ima tri stopnje, ob osnovni sta to še First Edition in X, sicer pa kupec izbere med stopnjami S, SE ali HSE. Zadeva je torej dokaj zapletena. Če k temu dodamo še dve dolžini, kot že pri zadnjih prenovah prejšnjega rodu, o tem govorita dodatka 90 in 110, s čimer se kupec odloča tudi o številu bočnih vrat, pri 90 je zgolj en par, pri 110 pa dva. Tudi motorna oprema je prilagodljiva željam,  na začetku bosta sicer na voljo le dva bencinska motorja (P300 in P400), pri prvem gre za vrstni motor s štirimi, pri drugem s šestimi valji, prvi zmore 221 kilovatov (300 'konj'), drugi 294 kilovatov (400 'konj'). Druga možnost je dizelski pogon, kjer sta na voljo dva različna štirivaljna vrstna motorja (D200 – 147 kilovatov oziroma 200 'konj' in D240 - 177 kilovatov oziroma 240 'konj'). Land Rover še za drugi del leta 2020 obljublja tudi priključno-hibridno različico.

Vse se začne pri dobrih 61 tisočakih

Osnovni bencinsko gnani Defender 90 bo naprodaj za 61.775 evrov, različica 110 pa za dobrih 7 tisočakov več, osnovni turbodizel bo stal 69.333 evrov, tudi tu je enako doplačilo za daljšo različico. Pri slovenskem prodajalcu za leto 2020 načrtujejo dobavo desetih primerkov novosti, dva sta že našla kupca.

Kaj: nov model
Za koliko: od 61.774 evrov

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"