Novo v Sloveniji: Renault Trafic in Renault Master

27. 9. 2014
Deli

Renault je pravkar v Sloveniji začel prodajati dve novosti iz programa lahkih gospodarskih avtomobilov.

Novi Trafic je pravzaprav šele tretji rod tega avtomobila, saj se pri lahkih gospodarskih avtomobilih prenove dogajajo precej redkeje kot pri osebnih. Renault je s Traficom vsekakor eden najuspešnejših izdelovalcev te vrste avtomobilov, Trafic je v prodaji že od leta 1981, prodali pa so jih že več kot 1,6 milijona primerkov. Trafic II je prvi rod zamenjal leta 2000, tedaj se je navezi za izdelavo pridružil tudi Opel.

Novi Trafic bo na voljo v dveh dolžinskih karoserijskih različicah. Njegova osnovna je za 21, cm daljša kot je bila doslej, prednji previs so podaljšali za 10 cm, zadnjega pa za 11 cm. S skupno dolžino slabih 5 m je novi Trafic pridobil od 200 do 300 litrov tovornega prostora. Tega so opremili z najrazličnejšimi spretnimi dopolnili. Tako je nakladalni prostor mogoče podaljšati z odprtjem dveh lin pod v ohišju sovozniškega sedeža, s čimer se ta za nekaj manjših a dolgih predmetov podaljša na skupaj 3,75 m.

Novi Trafic ponuja tudi nekaj večji potniški prostor (za 3 cm daljši), ta je tudi sicer prenovljen. Opremljen je rešitvami, s katerimi si lahko voznik v kabini pripravi tudi potujočo pisarno.

Trafic je na voljo z izbiro štirih turbodizelskih pogonskih strojev, vseh s 1.600 kubičnimi centimetri delovne prostornine. Dva sta opremljena z enostavnim turbo puhalom, dva (z dodatno oznako Energy) pa z dvojnim puhalom (twin turbo) in dodatki za nižjo porabo goriva, na primer s sistemom stop-start. Tako so na voljo štiri različne stopnje moči, kar je vidno tudi iz oznak motorjev – dCi 90, dCi 115, Energy dCi 120 in Energy dCi 140. Novi motorji po zagotovilih izdelovalca porabijo tudi manj goriva in imajo nižje povprečne izpušne vrednosti CO2 . V različici Energy dCi 120 in v karoserijski različici Passenger tako povprečna poraba pade celo na 5,7 l na 100 km in izpust na 149 g CO2 na kilometer.

Renault je sicer tudi objavil cenik za novi Trafic, v katerem je cena za osnovni Trafic Furgon L1H1P1 dCi 90 19.630 evrov (z vračunanim DDV), a na to ceno ponujajo 11 ali celo 13 odstotkov popusta.

Hkrati so pričeli prodajati tudi prenovljeni Master. Ta ima zdaj tudi novo motorno ponudbo. Ti so dCi 110, dCi 125, Energy dCi 135 in Energy dCi 165. Osnovni Master Furgon L1H1P2 dCi 110 stane (z vključenim DDV) 22.692 evrov, pri Masterju se popusti ob nakupu gibljejo med 16 in 19 odstotki.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"