Obeta se nam največja preventivna akcija v prometu z naslovom Varno v poletje-znane lokacije akcij

20. 6. 2019 | Jure Šujica
Deli
Obeta se nam največja preventivna akcija v prometu z naslovom Varno v poletje-znane lokacije akcij (foto: AVP)
AVP

Agencija za Varnost prometa je z različnimi agencijami in policijo pripravila kar pet tednov trajajočo akcijo za večjo varnost.

Poletje je na eni strani čas dopustov, kamor se večina ljudi odpravlja z avtomobili, na drugi pa tudi čas brezskrbnosti, uživanja in zabav. Če k odhodom na dopuste povežemo še s prometnimi zastoji, zabave pa z alkoholom in prepovedanimi substancami, dobimo kar nekaj dejavnikov tveganja tveganja za nastanek najhujših prometnih nesreč. V oziru na nekolikšen upad varnosti v prvi polovici leta in slabim obetom – v preteklih letih sta prav julij in avgust veljala za najbolj 'črna meseca' na naših cestah – so zato na Agenciji za varnost prometa pripravili novo akcijo, poimenovano Varno v poletje.

Gre za eno izmed najbolj obsežnih tovrstnih akcij v zadnjih letih, saj jo bo trajala kar pet tednov, pri njeni organizaciji pa so se na Agenciji povezali z različnimi organizacijami, med katerimi so poleg policije še Zavod Varna pot, Zavod Vozim, Združenje DrogArt, Zveza moto klubov Slovenije in nekatere druge. Akcije bodo tako v prihodnjih tednih izvajali na kar 40 lokacijah v 16 slovenskih mestih, že jutri pa bodo stekle prve akcije v v Mariboru (Lent), v Velenju in Domžalah, nato pa še v Kopru, Ljubljani, Ravnah na Koroškem, Laškem in v Kranju. Z različnimi opozorilnimi tablami za uporabo varnostnega pasu, prepoved uporabe mobilnega telefona med vožnjo, prepoved vožnje v opitem stanju in za spodbujanje strpne vožnje. bodo zavodi tako v večernem in nočnem času aktivni na večjih parkiriščih in drugih podobnih površinah, svoje pa bo seveda s poostrenim nadzorom ter delavnicami dodala še policija.

»Agencija za varnost prometa v sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti, ki so naši pomembni partnerji, s skupno akcijo #VarnoVPoletje vse udeležence v prometu proaktivno opozarja na pasti poglavitnih dejavnikov tveganja na naših cestah: prehitra oziroma neprilagojena vožnja, alkohol v prometu, uporaba mobilnih telefonov in neuporaba varnostnega pasu. V poletnih mesecih je gostota prometa še posebej povečana, na vozne sposobnosti vplivata vročina in nestrpnost, na vozne razmere pa zastoji, spremenljivo vreme z nevihtami in točo ter povečano število voznikov iz drugih držav. Dvigniti želimo tudi zavedanje, da je v poletnih mesecih na cestah večje število motoristov, ki jih pozivamo k previdni in defenzivni vožnji, voznike pa opozarjamo na njihovo ranljivost, kot tudi na ranljivost kolesarjev in pešcev. S številnimi aktivnostmi na terenu želimo spremeniti trend, ki je bil zabeležen v prvi polovici letošnjega leta in prispevati k zmanjšanju števila prometnih nesreč z najhujšimi posledicami – s smrtnimi žrtvami in hudo telesno poškodovanimi. Iskreno si želim, da bo naše povezano partnersko sodelovanje prineslo pozitivne sinergijske učinke in vplivalo na bolj preudarno ter odgovorno ravnanje udeležencev v prometu. Zato se zahvaljujem vsem partnerjem, ki s prostovoljci in svojim znanjem sodelujejo v kampanji,« je dejala Vesna Marinko, mag. upr. ved, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa.

Ta vikend bodo tako prve akcije potekale v Mariboru na trgu Leona Štuklja (v sklopu prireditve Lent), v Velenju na prireditvi Skok v poletje in pa v Life Clubu v Domžalah, kjer bodo aktivnosti izvajali člani zavodov Vozim in Varna Pot. AVP bo na drugi strani svoje dejavnosti izvajal zgolj v petek in sicer v Ljubljani (ob Tržaški cesti pri klubu Cirkus, na parkirišču v BTC-ju ter ob Ljubljanici) in pa v Mariboru (parkirišči pri Mercator centru Tabor ter Europarku in pa na Lentu na promenadu ob Dravi).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja