Dobra novica za elektromobilnost! ... Z napako.

19. 3. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Dobra novica za elektromobilnost! ... Z napako. (foto: Profimedia)
Profimedia

Iranske oblasti so včeraj sporočile, da so na zahodu države odkrili veliko nahajališča litija, ki je bistvena sestavina baterij za električna vozila in elektronske naprave, poročanje iranskih državnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"V Hamadanu na zahodu države so prvič v Iranu odkrili nahajališče litija," je sporočil predstavnik ministrstva za industrijo, rudnike in trgovino Mohamad Hadi Ahmadi. Zaloga je ocenjena na 8,5 milijona ton.

Litij, ki mu pravijo tudi nafta 21. stoletja, je bistvenega pomena za proizvodnjo baterij za električna vozila. Je tudi ključna sestavina baterij, ki se uporabljajo v mobilnih telefonih in drugih elektronskih napravah.

Po podatkih poročila Geološkega zavoda ZDA (USGS) iz leta 2022 je na svetu 89 milijonov ton zalog litija, glavne zaloge pa so v Avstraliji, Čilu, Argentini, Boliviji in na Kitajskem.

Lani so se cene litija močno povišale, tako v luči splošne draginje na področju surovin in materialov kot zaradi skoka v povpraševanju ob pospešenem prehodu na zeleno mobilnost.

Iran, katerega gospodarstvo je prizadeto zaradi strogih mednarodnih sankcij, zlasti tistih, ki so jih uvedle ZDA, ima velike zaloge naravnih virov, vključno s plinom, nafto, bakrom in železom, poroča AFP.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk