VIDEO: Felixu Baumgartnerju so se uresničile sanje!

15. 10. 2012
Deli

Po ponovnem nekajurnem prestavljanju in bojazni, da bodo morali skok znova odpovedati, se je sreča 43-letnemu Felixu Baumgartnerju v nedeljo, 14. oktobra, le nasmehnila.

Skok so zaradi neugodnih vremenskih razmer morali v preteklih dnevih večkrat prestaviti, ko pa se je vreme izboljšalo, jo je zagodel veter in uničil prvi poseben helijev balon (balon prenese zgolj hitrosti do 9,7 km/h) in ga prizemljili.

Ker je balon narejen iz izjemno tankega materiala, je posledično tudi zelo občutljiv in kot tak uporaben samo enkrat. Ekipa je imela za ponovni poskus na voljo le še en balon, in če bi uničili tudi tega, bi morali misijo prestaviti za leto dni, kajti novega balona ne bi mogli izdelati prej kot v mesecu dni, po tem datumu pa se 'nebo' za takšne poskuse zapre.

Zato so si vsi oddahnili, ko je ekipi uspelo napihniti balon, ga spojiti s kapsulo in Felixa odlepiti od tal. Tehnološko izpopolnjen balon je v nekaj manj kot dveh urah in pol kapsulo s Felixom dvignil na višino več kot 39.000 metrov, nato pa se je Felix pognal v prosti pad.

Misija Red Bull Stratos je imela več ciljev in želja po doseganju številnih svetovnih rekordov in večino jih je Felix Baumgartner tudi presegel. Predvsem je želel preseči zdajšnjega mentorja, polkovnika Joea Kittingerja, ki se je leta 1960 dvignil na višino 31.333 metrov in med prostim padanjem proti Zemlji letel s hitrostjo 988 kilometrov na uro.

Prvi rekord, ki ga je Felix Baumgartner dosegel, je bil dvig na rekordno višino, nato pa je podrl rekord najvišjega in najhitrejšega prostega padca. Sicer neuradno je Felixu uspel tudi morda najbolj želeni rekord – preseči hitrost zvoka med prostim padanjem. Felix je med padanjem proti Zemlji dosegel hitrost 1.342,8 km/h oziroma 1,24 macha, a je hitrost zvoka različna na različnih nadmorskih višinah in odvisna tudi od drugih atmosferskih dejavnikov, tako da bo treba na uradno potrditev še malce počakati.

Felixa Baumgartnerja je zagotovo upočasnilo tudi vrtinčenje telesa, ki so ga strokovnjaki pred poletom označili celo kot eno izmed največjih nevarnosti, ki bi se Felixu lahko zgodile – namreč prevelika hitrost in nezmožnost nadzorovanja vrtinčenja telesa bi bili lahko usodni za telo oziroma njegove organe. Felix je vrtenje sicer hitro umiril, a je hitro odprl tudi padalo (po 4 minutah in 22 sekundah), zato ni presegel časa trajanja prostega pada – vsaj ta rekord je tako še vedno v lasti njegovega zdajšnjega mentorja Joea Kittingerja, ki je sicer z manjšim stabilizacijskim padalom prosto padal 4 minute in 36 sekund.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord