Fordov Ka na testiranjih (video)

25. 9. 2008
Deli
Fordov Ka na testiranjih (video)

Oblika Fordovega Kaja nove generacije je že znana in javna, tu pa je še dokaz, da Modri oval še vedno pili formo Fordovega malčka.

Drzno oblikovani Fordov Ka je s svojim prihodom leta 1997 močno razburil svetovno avtomobilsko javnost. Oktobra se bo na avtomobilskem salonu v Parizu postavila na ogled druga generacija, ki oblikovno sicer sledi smernicam predhodnika (položaj zadnjih luči), a je na videz prej pomanjšana Fiesta. Tehnično je novi Ka v veliki meri enak Fiatovemu 500. Naključja tu ni, Ford je pri iskanju zamenjave za Kaja našel odličnega partnerja v Fiatu, ki je pred leti, ko se je partnerstvo še oblikovalo, ravno začenjal projekt malega 500. Oba, Kaja, ki bo v novi generaciji prve kupce dosegel v začetku leta 2009, in 500, izdelujejo v Fiatovi poljski tovarni.

Prav zaradi sorodstva s Fiatovo ikono in slavo, ki jo je Kaju pripeljala prva generacija, novinca ne čaka lahko delo. Sorodstvo s Fiatom je še najočitnejše v notranjosti, kjer je opaziti nekaj Fiatovih delov, od gumbov klimatske naprave, položaja rež za ventilacijo, prestavne ročice do sredinsko nameščenih stikal za šipe. Čeprav Ford za zdaj še ni pripravljen izdati veliko informacij o novincu, pričakujemo, da ga bodo poganjali Fiatovi motorji, kar pomeni bencinska motorja z 1, 2 in 1, 4 litra prostornine (najmočnejši bo imel 100 'konjev') in 1, 3-litrski turbodizel s 55 kilovati (75 'konji'). Ka naj bi bil manj 'dirkaški' kot 500, kar pomeni udobneje nastavljeno podvozje. Po merah bo novi Ka ostal v okvirih sedanjega: približno 3, 6 metra v dolžino in 1, 47 metra v višino. O opremi in cenah pri Fordu niso še niti črhnili. Pričakujemo, da bo Ka cenejši od 500, kar pomeni vstopno ceno nekje pod desetimi evrskimi tisočaki.

ford_Ka