Hyundai Veloster bo novi Coupe

24. 3. 2010
Deli

Hyundaiev Coupe počasi dobiva hišnega tekmeca. Vohuni so nevsakdanje oblikovanega Hyundaievega prototipa že ujeli na zimskih testiranjih, na katerih so Korejci preizkušali delovanje sistemov v mrzlih pogojih.

Veloster, ime so mu dali po aktualnem Hyundaievem kupeju Coupe, se bo v ponudbi pridružil Genesisu Coupeju, v ZDA prodajanemu Hyundaiu, ki je tudi na poti v Evropo. Ena od posebnosti GC-ja je pogon na zadnji kolesni par, po čemer se Veloster ne bo zgledoval, saj bo manjši, pogon pa bo imel speljan na sprednji kolesi. Oblikovno bo izhajal iz koncepta Veloster, a bo, kot kaže primerjava vohunskih posnetkov, opaznih nekaj razlik.

Motorna maska bo bolj odprta, reže na odbijaču bodo speljane drugače, na serijskem modelu bosta tudi sprednji meglenki. Stranske šipe bodo bolj klasične, zadek pa bo povsem drugačen, manj futurističen, a še vedno zelo všečen. Hyundaiev novinec naj bi po konceptu podedoval vsaj 70 odstotkov podobe.

Veloster naj bi bil cenejši kot Coupe, kar pomeni, da bo lovil nekoliko drugačen tip kupcev, ki jih ne zanimajo toliko zmogljivosti, ampak predvsem oblikovanje. Privabil naj bi podobne kupce kot zdaj Volkswagnov Scirocco in v prihodnosti Honda CR-Z, le z nekoliko tanjšimi denarnicami. Pod motornim pokrovom bo imel novi Hyundaiev kupe 1, 6-litrski prisilno polnjen motor z okoli 140 'konji' in manj kot šestlitrsko povprečno porabo goriva. V prodajnih salonih Velosterja pričakujemo v letu 2011. Hyundaiev kupe, ki bo podobno velik kot Accent (torej dolg okoli štiri metre), bo imel še eno posebnost, ki pa je Korejci še niso hoteli izdati. Baje nekaj s streho, z zadkom ali vrati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol