Panamera ni prvi poizkus

3. 2. 2008
Deli

Zgodovina je že postregla z nekaj štirivratnimi kupeji, ki so nosili Porschejevo značko.

Prvi Porsche s štirimi bočnimi vrati ni nastal pri Nemcih, ampak so ga leta 1967 ustvarili pri kalifornijskem podjetju Troutman & Barnes, kjer so pri gradnji uporabili kar dva razbita modela 911. Kje je trenutno avtomobil, ni znano, vprašanje pa je tudi, v kakšnem stanju je.

Leta 1989 je podjetje ASC (American Sunroof Company) s Porschejem razvilo kombijevski 928 ? štirisedežnik s štirimi bočnimi vrati (druga vrata so bila manjša). Izdelali so le enega, ki je v zasebnih rokah. Za svoj 75. rojstni dan ga je dobil Ferry Porsche. Pravzaprav je bil ta model razumljen kot najprimernejši štirisedežni Porsche (čeprav so štirisede izdelovali že prej), a o serijski proizvodnji niso razmišljali. Tudi zaradi ne preveč uspešnega slovesa, ki se je držal kupejevskega 928.

Bližnja Porschejeva zgodovina med štirivratnimi kupeji omenja še 989, ki pa nikoli ni prišel v serijsko proizvodnjo. Očitno se je tudi šefom zdel le kot raztegnjena Devetstoenajstica in premalo atraktiven. Zanj so si sicer zamislili 3, 6-litrski osemvaljnik.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"