Prihaja nova Škoda Octavia

8. 6. 2010
Deli
Prihaja nova Škoda Octavia

Octavia je za Škodo eden izmed najpomembnejših modelov, zato so vsake drzne spremembe na tem modelu izjemno tvegane. Lani je bila aktualna generacija prenovljena, kar nam ob upoštevanju ciklusa predstavitev in razvoja novih modelov daje vedeti, da nova generacija prihaja v letu 2013.

Nova generacija se bo znova, kot smo že vajeni, pokazala v kombilimuzinski, limuzinski in kombijevski izvedbi. Oblikovno bi bila lahko ena izmed njih takšna, kot jo prikazuje naša ilustracija, ki sledi Škodinemu vzorcu oblikovanja ne preveč drznih vozil. Octavia nove generacije bo imela pod pločevinasto kožo novo platformo in tehniko, ki bo v prihodnjem letu debitirala v novem Audiju A3, leta 2012 pa se bo z njo vozil tudi Volkswagen Golf sedme generacije.

Med osema bo okoli 2, 62 metra prostora, v skupno dolžino bo novinka nekaj zrasla – do pet centimetrov, za okoli šest pa bo pridobila v širino, kar zagotavlja večjo stopnjo notranjega udobja in prostora. Pustimo se presenetiti, morda bodo Čehi po vzoru Superba v novi Octavii predstavili tudi znamenita vrata prtljažnika Twin Door, ki omogočajo odpiranje po kombilimuzinsko in limuzinsko. Ta vrata bodo vodila do večjega prtljažnika, ki bo meril več kot 550 litrov.

Vstopni motor bo 1, 2-litrski z manj kot 100-gramskim izpustom CO2, veliko vlogo pri teh manjših vrednostih in majhni porabi goriva bosta tudi v novi Octavii imela sistem start-stop in regeneracija zavorne energije. Poleg pogona na sprednji kolesi bo imela Octavia nove generacija še odriv na vsa štiri in bolj terensko različico Scout. Na vrhu seznama motorjev bo različica RS s prisilno polnjenim dvolitrskim motorjem, ki bo zmogel precej več kot zdaj – okoli 270 'konjev'.

Druga motorja sta 1.4 TSI in 1.6 TDI, oba v več različicah moči. Octavia nove generacije bo precej napredovala v notranjosti, ki bo bolj prestižna, kot smo vajeni.

Ilustracija BojanPerko