Nemčija naj bi slej ko prej hitrost na avtocestah povsod omejila na 130 km/h. Kaj pa o tem mislijo Nemci sami?

16. 9. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Nemčija naj bi slej ko prej hitrost na avtocestah povsod omejila na 130 km/h. Kaj pa o tem mislijo Nemci sami? (foto: Profimedia)
Profimedia

Nemčija je po vsem svetu znana po tem, da na marsikaterem odseku njihovega "Autobahna" ni omejitve hitrosti. Špekulacije o tem, da naj bi hitrost vseeno omejili na 130 km/h, se pojavljajo že vrsto let. Kaj pa o tem menijo Nemci sami?

Nazadnje smo o tem pisali pred kratkim. Nemčija se vse bolj nagiba k temu, da bi hitrost na avtocestah povsod omejili na 130 km/h. Razlogov za to je več: vpliv na okolje, hrup, obraba avtocest in predvsem varnost. Jasno je, da se "hitrostni turisti" s tem ne strinjajo, a če bi Nemci na to temo izpeljali pri nas zelo priljubljeni referendum, bi bil rezultat, vsaj glede na anketo, ki jo je izvedel nemški Auto bild, za marsikoga presenetljiv.

Kar 57 odstotkov vprašanih namreč podpira omejitev hitrosti na nemških avtocestah, na drugi strani pa jih je proti le 36 odstotkov. Torej, tudi če se vsi neodločeni odločijo proti omejitvi, je rezultat še vedno kar precej konkretno na strani tistih, ki si na nemških avtocestah želijo več "miru".

Trenutno je v Nemčiji več kot polovica (57,2 odstotka) avtocest brez omejitev, tretjina jih ima stalno omejitev, medtem ko je omejitev na slabih 13 odstotkih avtocest zaradi del na cesti. Najbolj pogosti omejitvi, kjer je to v veljavi, sta 120 oz. 100 km/h.

Zanimivo je, da je nemški avtomobilski klub (ADAC) pri razpravi o omejevanju hitrosti na nemških avtocestah precej nevtralen, veliko glasnejši pa je bil na to temo nekdanji prvak formule 1 Sebastian Vettel, ki je dejal, da bi brez težav lahko živel z omejitvijo hitrosti na avtocestah in da se mu ta odločitev zdi samoumevna.

Preberite še: Imate radi glasne avtomobile? Potem vas mnenje psihologov ne bo razveselilo…

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol