Opel se vrača v Rusijo

14. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli
Opel se vrača v Rusijo (foto: Opel)
Opel

Z lokalno proizvodnjo avtomobilov bodo na tamkajšnji trg vstopili še letos.

Iz Opla zadnje čase prihajajo večinoma dobre novice. Po tem, ko je podjetje lani po dolgih letih znova končalo z izdatnim dobičkom, in po napovedi prihoda nove Opel Corse, ki bo hkrati tudi prvič na voljo v električni izvedbi, se podjetje iz Russelheima zdaj pripravlja na nov pomemben korak. Po nekajletni odsotnosti, natančneje po odhodu leta 2015, se namreč Opel vrača na ruski avtomobilski trg.

Na ruski trg naj bi se po besedah vodilnih v podjetju vrnili proti koncu leta, ruskim kupcem pa bodo sprva namenili le večje modele iz ponudbe. Na voljo bodo tako športni terenec Grandland X, potniški kombi Zafira Life (ki ga je Opel danes uradno poslal na trg) in furgon Vivaro. Ob tem pri Oplu poudarjajo, da bodo vse tri novince za ruski trg proizvajali v mestu Kaluga, kjer je sicer že zdaj tovarna koncerna PSA.

Rusija je šele začetek

»Občutno povečanje dobička na račun izvoza vozil je eden izmed ključnih delov načrta PACE! Na tem področju dosegamo velik napredek. Rusija je velik, strateško pomemben in atraktiven trg z velikim potencialom. Kot nemška znamka z dolgo tradicijo in odličnim ugledom na omenjenem trgu se nam bo ta poteza nedvomno obrestovala, to, da bomo lahko takoj začeli lokalno proizvodnjo, pa le še krepi pomen povezave s skupino PSA,« je dejal generalni direktor Opla, Michael Lohscheller.

Opel se bo ob vrnitvi na ruski trg povezal z nekdanjimi distributerji vozil in tako ob začetku prodaje svoja vozila ponujal v med 15 in 20 saloni po največjih mestih v državi, srednjeročno pa naj bi to številko vsaj še podvojili. Gre pa pri vsem skupaj za del strategije, ki predvideva širitev na 20 novih trgov zunaj Evrope, torej v Aziji, Južni Ameriki in Afriki. Delež dobička s prodajo vozil zunaj Evrope naj bi tako do leta 2025 znašal 10 odstotkov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"