Osemvaljnik za več športnega duha in boljšo ekonomijo

15. 10. 2020 | Jure Šujica
Deli

Bentley Flying Spur z novim osemvaljnim motorjem združuje dva, nasprotujoča si pojma.

Bentley spada med tiste znamke, za katere se je še nedavno zdelo, da je v najdražjih in najboljših modelih pod motornim pokrovom prostor le za največje, 12-valjne motorje. A časi se spreminjajo in tako kot so pred časom poleg 12- kupcem ponudili še osemvaljni motor tudi pri Aton Martin Vanquishu, tako so se sedaj za enako potezo odločili tudi pri Bentleyju. Motorno ponudbo Flying Spura so sedaj razširili še na osmevaljnik.

Ta seveda ni prvi, niti ne edini v njihovi ponudbi. Se je pa do sedaj že dokazal kot ena izmed bolj priljubljenih opcij med kupci, še posebej med tistimi, ki se vse pogosteje iz zadnje klopi selijo na sprednji, voznikov sedež. Teh je namreč vedno več – po podatkih samega podjetja več kot 40 odstotkov kupcev vsaj enkrat tedensko sede za volan, zadnje sedeže pa prepusti potnikom.

12 valjev bolje kot 8?

Po besedah Bentley-ja brez dvoma. Štirilitrski turbobencinski osemvaljnik namreč ponuja več prožnosti, hkrati pa še vedno več kot dovolj moči. Te je namreč kar 550 'konjev' oziroma 404 kilovatov, kar naj bi zadostovalo za 318 kilometrov najvišje hitrosti, hkrati pa bo novinec tudi precej bolj vodljiv od 12-valjne izvedbe, ki je zaradi večje prostornine motorja kar 100 kilogramov težja. K temu bo dodatno pripomogla še obilica elektronskih pripomočkov, kot je zračno vzmetenje in pa vektoriranje navora pri zaviranju, če naštejemo le dva najpomembnejša.

Sicer pa bo Flying Spur po zaslugi manjšega motorja tudi nekoliko bolj okolju prijazen. Po zaslugi lažjega motorja in pa tehnologije izklopa valjev, ki deluje v območju do 3.000 motornih vrtljajev. Do izklopa valjev pride v vsega 20 milisekundah, v praksi pa se ta funkcija in nižja teža motorja kažeta v kar 16 procentov nižji porabi goriva in pa dosegu do 640 kilometrov z enim rezervoarjem goriva.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"