Pametno polnjenje električnih avtomobilov

27. 11. 2015
Deli
Pametno polnjenje električnih avtomobilov (foto: Renault)
Renault

Renault bo v sodelovanju z nemško-švicarskim podjetje The Mobility House preskusil sistem polnjenja Renaultov Zoe, v okviru katerega bi si lastniki električnih avtomobilov zmanjšali stroške za elektriko in skrajšali polnjenje svojih električnih avtomobilov.

Podjetje The Mobility House, ki se je specializiralo za rešitve v električnem transportu, kakršni so pametne polnilne postaje in sistemi za shranjevanje elektrike, ja namreč razvilo tehnologijo, s katero lahko občutno zmanjšajo stroške za električno energijo in skrajšajo sam čas polnjenja avtomobilskih baterij. Med akcijo, v katerem bo sodelovalo 11 nemških lastnikov električnih Renaultov Zoe, bodo preskusili, če svoje zamisli lahko zares uresničijo tudi v praksi.

Izhajajo iz dejstva, da je elektrika iz omrežja v obdobjih povečane porabe precej dražja kot v ostalem času. Večja splošna poraba elektrike vpliva tudi na čas polnjenja baterij, ki se lahko podaljša celo za dobro uro.

Strokovnjaki podjetja The Mobility House so zato razvili hišno polnilno postajo, ki zazna povišano porabo električne energije v sistemu in polnjenje električnega avtomobila ustavi vse do tedaj, ko poraba elektrike v omrežju pade, potem pa nadaljuje polnjenje s cenejšo elektriko. Lastnikom električnih avtomobilov je s tem omogočeno zmanjšanje stroškov električnega prevoza ne da bi morali razmišljati, kdaj je polnjenje avtomobila najbolj gospodarno.

Renault in The Mobility House sicer sodelujeta tudi pri drugih projektih v zvezi z električno mobilnostjo. S pametnimi polnilnimi postajami bi poleg drugih ukrepov za zmanjšanje stroškov za električno energijo radi voznikom električnih avtomobilov tudi omogočili, da bi presežno elektriko iz baterij svojih avtomobilov oddajali v javno omrežje in pri tem celo nekaj zaslužili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja