Papež Frančišek ostaja skromen - to je njegov novi avtomobil

28. 11. 2019 | Jure Šujica
Deli

Potem ko se je pred leti še kot kardinal po Argentini vozil s skromno Ford Fiesto, je sedaj za svoje protokolarno vozilo izbral Dacio Duster.

'Papamobila' nam verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Gre za tradicionalno (terensko) vozilo poglavarja rimskokatoliške cerkve, poznano po posebej predelanem zadnjem delu, na katerem se pod stekleno kupolo nahaja visoko dvignjen prestol. A če smo bili doslej desetletja vajeni, da se je papež naokrog prevažal v papamobilu znamke Mercedes-Benz, se je Frančišek odločil za korenito in precej cenejšo alternativo.

Namesto, da bi se odločil za novo generacijo Mercedesovega razreda G, so papežu in Vatikanu naproti prišli kar pri Renaultu oziroma hčerinskemu podjetju Dacii in mu pripravili prav poseben avtomobil.

Frančišek se bo tako po novem naokrog prevažal s paradnim konjem Dacie, športnim terencem Dusterjem. Ta je štirikolesno gnan, na prvi pogled pa se od serijske različice ne razlikuje kaj dosti – z izjemo kupole, obdane s tremi centimetri zaščitnega stekla, nameščene nad kabino vozila.

»S tem darilom Njegovi Svetosti Skupina Renault obnavlja svojo močno in nenehno zavezanost k postavljanju ljudi v središče naših prioritet,« je izjavil Xavier Martinet, generalni direktor družbe Groupe Renault Italy.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"