Papežev Lamborghini je prodan

14. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli
Papežev Lamborghini je prodan (foto: Lamborghini)
Lamborghini

Iztržena vsota je presegla vsa pričakovanja, saj je bila več kot dvakrat višja od predvidene.

Pretekli vikend je v Monte Carlu potekala dražba v organizaciji dražbene hiše RM Sotheby's. Praviloma gre pri dražbah omenjene hiše za precej ekskluzivne dogodke in (tudi glede na lokacijo) zadnji v vrsti pri tem ni bil izjema. Ne nazadnje so bili na njej na voljo Ferrari 275 GTB Scaglietti iz leta 1966, Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse iz leta 2015 in še bi lahko naštevali. Med vsemi klasikami pa se je skrival tudi en nov avtomobil, ki je požel veliko pozornost – Lamborghini Huracan.

Že v osnovi za običajne smrtnike zanimiv avtomobil se na prvi pogled ni kaj dosti razlikoval od preostalih primerkov lastne znamke, od njih so ga ločevale le zlato-rumene črte po sredini avtomobila in nekaj zlato obarvanih dodatkov ob straneh. Prav ti dodatki pa so v kombinaciji z belo barvo vozila simbolizirali vatikansko zastavo. Gre namreč za avtomobil, ki ga je Lamborghini že novembra podaril papežu Frančišku.

Pol leta po predaji je avtomobil zdaj končno prišel na dražbo. Pri dražbeni hiši RM Sotheby's so pričakovali, da bodo za avtomobil iztržili med 250.000 in 350.000 evrov, a je bila ta vsota na koncu več kot dvakrat višja. Neznani kupec je namreč za avtomobil odštel kar 715.000 evrov.

Kot smo že poročali, bo 70 odstotkov sredstev, zbranih s prodajo avtomobila, papež namenil v spopadu z Islamsko državo uničenemu iraškemu mestu Nineveh, 10 odstotkov bo šlo prostovoljcem v Afriki, ki delujejo v sklopu organizacije Amici per il Centrafrica Onlus, nadaljnjih 10 odstotkov bo namenjenih organizaciji GICAM, še 10 odstotkov pa bo Frančišek daroval organizaciji papeža Janeza XXIII.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja