Pariške oblasti začele odstranjevati VSE kažipote, razlog je bizaren

12. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli
Pariške oblasti začele odstranjevati VSE kažipote, razlog je bizaren (foto: Profimedia)
Profimedia

Po omejitvi hitrosti znotaj mesta na 30 kilometrov na uro so sedaj v Parizu začeli odstranjevati še prepoznavne črno-bele prometne znake

Prometni znaki so bolj ali manj obvezen del vsake urejene ceste in mesta in pravzaprav si danes – četudi nam njihova sporočila kažejo navigacijske naprave v sodobnih navigacijskih napravah – le stežka predstavljamo mesta brez njih. V Parizu so na drugi strani mnenja, da je njihov čas potekel in da jih je potrebno odstraniti. S tem pa kot kaže mislijo povsem resno, saj so že pričeli z delom.

Pariške oblasti so namreč mnenja, da prometni znaki predstavljajo elemente, ki vizualno onesnažujejo okolico, zaradi česar bi jih bilo potrebno odstraniti. Pri tem jim gredo najbolj v nos prepoznavni beli kažipoti s črno obrobo in črno pisavo, ki usmerjajo avtomobiliste, motoriste in pešce na želen cilj.

V okrožju Bercy so tako pred dnevi, natančneje v petek, osmega oktobra že pričeli z odstranjevanjem prvih kažipotov, kar je z zadovoljstvom na svojem Twitter profilu pospremila tudi predstavnca okrožja, Emmanuelle Pierre-Marie. »Odstranjevanje enega izmed 1.800 kažipotov blizu Gare de Lyon, ki onesnažujejo javni prostor in podobo Pariza. Še eden izmed korakov na poti k lepši podobi naših cest.«

Podobnega mnenja kot Pierre-Marie-jeva sta sicer tudi prvi podžupan Pariza, ki meni, da so v času navigacijskih sistemov tovrstni kažipoti zastareli in pa Caroline Grandjean, ministrica za promet, ki je dejala, da so tovrstne označbe v napoto pešcem in kolesarjem. Se je na drugi strani oglasila tudi županja Pariza, Anne Hidalgo, ki meni, da je tovrsten ukrep nesmiseln, saj vsi ne uporabljajo navigacijskih naprav in da o odstranjevanju kažipotov sploh ni bila obveščena.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel