Parkiranje v garažni hiši bo odslej še bolj enostavno

Hkrati bo proces vhoda, izhoda in plačevanja precej enostavnejši in hitrejši.

Parkiranje v garažni hiši bo odslej še bolj enostavno (foto: Tenzor) Tenzor
19. 3. 2021

Pametne garažne hiše v Sloveniji niso več nikakršna novost. Takšne in drugačne rešitve, ki pomagajo pri čim lažjem iskanju prostih parkirnih mest lahko predvsem v trgovskih centrih po Sloveniji srečujemo že nekaj let, pred časom pa smo o njih obširneje pisali tudi pri Avto magazinu. Kljub temu pa je prostora za nadgradnje še vedno precej, kar so nedavno v Mariboru dokazali pri podjetju EasyPark, kjer sicer upravljajo z garažno hišo City Parking.

Omenjeno podjetje namreč že omogoča iskanje prostih parkirnih mest in plačevanje parkirnine v nekaterih garažnih hišah in parkiriščih, sedaj pa so storitev še nekoliko. Aplikaciji so namreč dodali funkcijo CameraPark, ki ne le da pomaga plačevati parkirnino na daljavo, pač pa omogoča takojšen vhod in izhod iz garaže.

Omenjena aplikacija namreč od uporabnika zahteva registracijo v sistem, kamor se vpiše s svojimi podatki in pa registrsko oznako vozila. Ko se torej približa vstopni točki v garažno hišo, kamera zazna registrsko oznako vozila in odpre zapornico. Enako se zgodi, ko vozilo zapušča garažo, sistem pa nato samodejno preračuna čas, ki ga je voznik preživel v garažni hiši, na podlagi teh podatkov pa nato voznik poravna parkirnino. Sistem je tako tudi okolju prijazen, saj pomaga k zmanjšanju porabe papirja – hkrati pa se vozniku ni treba bati, da bi listek izgubil.