Peter Podlunsek se z "rodea" v Budimpesti vraca z 12. mestom!

18. 7. 2016
Deli

Zdaj je že jasno, da letošnje svetovno prvenstvo v zračnih dirkah Red Bull Air Race spremlja precej temperamentno vreme. Začelo se je v Abu Dhabiju z nevihtami in točo, nadaljevalo v Spielbergu z vetrom in snegom, v Chibi so zaradi dežja in orkanskega vetra celo odpadle kvalifikacije, japonska zgodba pa se je ponovila tudi v Budimpešti.

"Današnji let nad Donavo je bil še najbolj podoben rodeu." - Peter Podlunšek

"Varnost je za Red Bull Air Race absolutna prioriteta." je na tiskovni konferenci na novinarsko vprašanje, ali morda le ne bi mogli izvesti kvalifikacij, odgovoril direktor dirke Jim DiMatteo.

Toda pravila prvenstva so jasna: tekma se izvede kljub odpovedi kvalifikacij, ki določijo startni red oziroma dvojice nasprotnikov v krogu štirinajstih - v tem primeru se dvojice tvorijo na osnovi točk skupne razvrstitve v prvenstvu. Že včeraj smo torej vedeli, da bo na natanko 70. dirki v zgodovini prvenstva in že 9. v Budimpešti Peter Podlunšek startal kot nasprotnik Kirbyja Chamblissa.

Nedeljsko jutro je postreglo z enako mero negotovosti kot že jutro poprej - najprej so odpadli prosti treningi, nato pa so ekipe nestrpno čakale, če bo vreme sploh dovolilo izvedbo dirke. Začelo se je mučno prestavljanje starta, a ob 14. uri in 20 minut se je na progo le podal Le Vot. Zvrstilo se je pet dvojic, a tik pred nastopom slovenskega pilota je organizator zaradi poslabšanja vremena in popravil pilonov na progi za kar 20 minut ponovno ustavil dirko. Peter Podlunšek se je moral prepustiti mučnemu čakanju in dodatni negotovosti - še vedno je obstajala velika verjetnost, da bi organizator dirko prekinil. Čez dvajset minut je Podlunšek kljub temu dobil dovoljenje za vzlet, na progo pa ga je pospremil še močnejši veter. V sedmih vratcih je slovenski as pridelal dve sekundi časovnega pribitka in upanje za uvrstitev v naslednji krog je za trenutek splahnelo, dokler ni njegov nasprotnik Chambliss naredil enake napake. Vseeno je bil Chambliss za spoznanje hitrejši in je Podlunška izločil iz nadaljnjega tekmovanja.

O tekmovanju na težki dirki nad vodo, ki zaradi temne barve ni najbolj "pilot-friendly" ter ostalih pasteh in dejstvih je Peter takoj po dirki povedal:

"Dirka je bila zame nedvomno zelo naporna. Na progi sem imel veliko vetra, zato se mi je na trenutke zdelo, kot da tekmujem na rodeu. Bilo je precej turbuletno, piloni so stali poševno, nagajali so nam sunki ... V bistvu je bil pravi mali čudež, da je orgainzatorju tekmo sploh uspelo izpeljati. Neugodni faktorji so se danes dobesedno namnožili: po petkovih dveh prostih treningih, ko nismo niti leteli po celi progi, je šlo danes v težkih pogojih zares. Brez pretiravanja lahko rečem, da je to bila najtežja proga v vsej moji Red Bull Air Race karieri. Priznam tudi, da sem bil precej pod pritiskom, ker sem na tako ozki in zaviti progi prvič letel z veliko hitrejšim letalom. Vsi so videli, da smo v Budimpešto prišli z nekaj modifikacijami - med drugim z novimi zaključki kril, ki pa jih žal glede na razmere še nismo uspeli niti pošteno stestirati. Vse naše moči so zdaj usmerjene v Ascot, kjer bomo šele dejansko videli, kaj smo pridobili z delom na letalu, še prej pa vse navdušence letenja in najhitrejše motošportne serije na svetu Red Bull Air Race osebno vabim v četrtek, 21. julija ob 16. uri, na letališče Rakičan. Pripravili smo letalski dan, ki ga ne boste pozabili!"

Krogu 14-ih je sledil krog 8-ih, v katerem je bil najhitrejši Matthias Dolderer, in tako je ostalo vse do ... stopničk - finale je organizator zaradi prepozne ure namreč odpovedal, Dolderer pa je zabeležil še drugo letošnjo zmago. Rezultat lanskoletnega zmagovalca Budimpešte Hannesa Archa je zadostoval za drugo mesto, tretji je bil Avstralec Matt Hall in s tem prekinil svojo serijo smole, Peter Podlunšek pa se domov vrača z odličnim 12 mestom. Slovenija gre naprej ... 13. in 14. avgusta v Ascot, na 5. dirko sezone!

Team Peter Podlunšek Racing - PP37 PRESS

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel