Petina otrok nepripetih v avtomobilu

12. 2. 2016
Deli

Kot je pokazala anketa Avto-moto zveze Slovenije o varnosti otrok v avtomobilu in vplivu otrok na voznike, petina oziroma 22 odstotkov staršev svoje otroke vsaj občasno vozi nepripete v otroškem sedežu, kadar se ti ne peljejo s starši, dobra desetina staršev pa jih na krajših relacijah vsaj občasno vozi nepripete.

Rezultati spletne ankete, v kateri je sodelovalo 692 slovenskih voznic in voznikov v starosti od 20 do 65 let, so pokazali, da so vozniki na krajših razdaljah, denimo med vožnjo v vrtec ali šolo, pogosto manj zahtevni glede varnosti svojih otrok. Skoraj četrtina oziroma 23 odstotkov jih je priznala, da so otroka že vozili tako, da je nekomu sedel v naročju namesto v otroškem sedežu, dobrih sedem odstotkov pa jih je v avtomobilu tudi že vozilo več potnikov, kot pa je bilo v avtomobilu registriranih sedežev.

Vožnje otrok v šolo in domov so pogosto povezane tudi z naglico in drugimi stresnimi dogodki, ki lahko privedejo do prenagljenih in nevarnih odločitev. Kot je pokazala anketa, petino voznikov vedenje otroka med vožnjo pogosto moti, četrtina je zato, ker se je med vožnjo ukvarjala z otrokom, na cesti že prezrla kaj pomembnega, osem odstotkov pa jih je priznalo, da so se zaradi ukvarjanja z otrokom na cesti že znašli v nevarnosti. Kar 60 odstotkov anketirancev meni, da je vedenje in komunikacija z otroki med vožnjo težava, o kateri bi se bilo vredno pogovoriti.

V AMZS sicer starše vabijo, da se pred šolskimi počitnicami oglasijo v njihovih poslovalnicah in opravijo brezplačen preventivni pregled avtomobila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja