Petina voznikov e-skirojev iz oči v oči s policisti

V akciji Varno z e-skirojem Agencije za varnost prometa in Policije so se v mrežo ujeli tudi takšni, ki so podcenili učinek alkohola na vožnjo.

Petina voznikov e-skirojev iz oči v oči s policisti (foto: Dekra) Dekra
26. 4. 2022

Med 18. in 24. aprilom je potekala nacionalna preventivna akcija Varno z e-skirojem. Agencija za varnost prometa  je v tem času v Kopru, Kranju, Mariboru, Novem mestu in v Ljubljani neposredno nagovorila skoraj 500 uporabnikov e-skirojev, jih opremila z gradivom in omogočala praktičen preizkus vožnje. Mladi so bili navdušeni predvsem nad poligonom, starejši pa nad akcijo ozaveščanja na splošno. Veliko je bilo mladih, ki niso poznali pravil vožnje z e-skiroji, niti predpisane uporabe zaščitne čelade do 18. leta, ki jo Agencija in Policija priporočata prav vsem uporabnikov.

Preberite še: Pod drobnogledom tudi vozniki e-skirojev: na kaj bodo prežali policisti?

Univerzitetni klinični center v Ljubljani pa se sooča z naraščanjem števila obravnavanih pri padcu s skirojem in e-skirojem. Med njimi naraščajo poškodbe glave, ki jih je bilo lani že 56 odstotkov. Večina vseh obravnavanih so bili otroci in mladostniki do 18. leta, teh je bilo lani kar 64,4 odstotka.

Policisti so ves teden poostreno nadzirali to kategorijo voznikov, ki še zdaleč niso nedolžni glede kršitev prometnih predpisov Prav nasprotno, saj so policisti ustavili 481 voznikov in 103 seznanili z zagrešenimi kršitvami. Večino (85) so jih sicer res sam opozorili, vendar pa so prištirih namerili preveliko količino alkohola v krvi. Najpogosteje kršitve so bile sicer povezane z nepravilno uporabo površine za vožnjo.